Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Το κλάδεμα των θάμνων

Οι θάμνοι είναι ένα σημαντικό στοιχείο διακόσμησης του κήπου με το πράσινο, τα λουλούδια τους, αλλά και τα όμορφα σχήματα που παίρνουν. Η πλεονάζουσα βλάστηση, ωστόσο, αλλοιώνει το επιθυμητό σχήμα και αποδυναμώνει την ανθοφορία και την καρποφορία τους. Το κλάδεμα σε αυτήν την περίπτωση είναι αναπόφευκτο.

Οι απαιτήσεις των φυτών δεν είναι ίδιες. Κάθε θάμνος έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανάλογα λοιπόν με αυτά γίνονται και οι περιποιήσεις τους.

Α. Τα εύρωστα φυτά που ανθοφορούν σε βλαστούς της προηγούμενης περιόδου κλαδεύονται κάθε χρόνο μόνο μετά την ανθοφορία τους.

1. Αφαιρούνται τελείως τα εξαντλημένα και αδύναμα στελέχη.

2. Οι βλαστοί που άνθισαν κλαδεύονται κοντά στο 2ο ή 3ο εύρωστο πλευρικό βλαστό.

SX. A1a περιοδικό κήπος
B περιοδικό κήπος Β. Τα ανεπτυγμένα φυτά που ανθοφορούν στην τρέχουσα βλάστηση κλαδεύονται αργά τον χειμώνα, όταν περάσουν τα δυνατά κρύα.

1. Οι βλαστοί κλαδεύονται στα 2-3 μάτια.

2. Αφαιρούμε τελείως τα γερασμένα κλαδιά και αφήνουμε τα νέα που θα τα αντικαταστήσουν.

Γ. Οι θάμνοι που ανθίζουν τον χειμώνα ευνοούνται από το κόψιμο του παλιού ξύλου χαμηλά, κοντά στο έδαφος.

1. Αν υπάρχουν διασταυρωμένοι βλαστοί αφαιρούνται, καθώς και αυτοί που πυκνώνουν προς το κέντρο.

2. Στην αρχή της άνοιξης κλαδεύουμε τα εύρωστα στελέχη των 3 χρόνων που έχουν πλευρικούς βλαστούς, 5-10 εκ. από το έδαφος.

3. Οι βλαστοί των 2 χρόνων μπορούν να περιοριστούν, αν είναι πολλοί. Κόβουμε και αφήνουμε ελάχιστους, μαζί με αυτούς του ενός χρόνου, για να ανθίσουν.

 SX. D περιοδικό κήπος
SX. A1 περιοδικό κήποςSX. A2 περιοδικό κήπος Δ. Οι αειθαλείς θάμνοι μπορούν να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να κλαδευτούν, εκτός κι αν έχουν ειδικό σχήμα.

1. Αφαιρούμε την άνοιξη το παλιό ξύλο και τους ανθοφόρους βλαστούς με τα μαραμένα άνθη μετά την άνοιξη.

2. Αν τα φυτά έχουν μεγαλώσει αρκετά και η βάση τους έχει γυμνωθεί, πρέπει να τα κλαδέψουμε αυστηρά την άνοιξη. Κόβουμε λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος όλα τα μεγάλα κλαδιά. Σε αυτήν την περίπτωση φροντίζουμε να καλύψουμε τις τομές. Η νέα βλάστηση θα δυναμώσει και θα καλύψει τα κενά αλλά η ανθοφορία θα καθυστερήσει.

 Ε. Τους θάμνους που δημιουργούν χρωματιστούς βλαστούς πρέπει να τους κλαδέψουμε αυστηρά στους 5 πόντους πάνω από το έδαφος ώστε να βγάλουν πολλούς νέους βλαστούς με όμορφα χρώματα. SX. A3 περιοδικό κήπος

άνθος Καλληστίμονας περιοδικό Κήπος

άνθος Καλληστίμονας

 Ζ. Τα φυτά που κλαδεύονται με ψαλίδα και παίρνουν ιδιαίτερο σχήμα δεν πρέπει να ψαλιδίζονται αυστηρά, γιατί μπορεί να μην σχηματίσουν νέα βλάστηση. Το ψαλίδισμα γίνεται την άνοιξη.

Κλάδεμα φυτών βεράντας

κλάδεμα ορτανσία περιοδικό κήπος

Κλάδεμα ορτανσίας

Πώς κλαδεύουμε την ορτανσία

Η ορτανσία ανθίζει σε τρέχουσα βλάστηση που σχηματίζεται από τους οφθαλμούς του ξύλου της προηγούμενης χρονιάς. Ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβρη. Κλαδεύονται τον χειμώνα, συνήθως τον Ιανουάριο. Αν δεν κλαδευτούν θα έχουμε μία μάζα μπερδεμένων βλαστών χωρίς σωστή ανθοφορία.

Κόβουμε λοιπόν τους περισσότερους βλαστούς που ανθοφόρησαν μαζί με το ξύλο ακόμα και όσους βλαστούς δεν ανθοφόρησαν τον προηγούμενο χρόνο. Για να έχουμε μεγαλύτερα άνθη βλαστολογούμε τα πλαϊνά κλωνάρια της όταν τα βλαστάρια είναι ακόμη μικρά.

Πώς περιποιούμαστε την Καμέλια

Την συναντάμε σε θαμνώδη ή δενδρώδη κορφή. Είναι φυτό ξυλώδες, πολυετές, αειθαλές. Ανθίζει στο τέλος του χειμώνα και κλαδεύεται την άνοιξη μετά την όμορφη ανθοφορία της. Δεν χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα. Αφαιρούμε τα μαραμένα λουλούδια της και τα κλαδιά που πυκνώνουν, ειδικά προς το κέντρο. Έτσι το φυτό φαίνεται πιο όμορφο και περιποιημένο.

Τι πρέπει να προσέχουμε

  • Κατά το κλάδεμα οι τομές πρέπει να είναι λείες, γι’αυτό φροντίζουμε ώστε τα εργαλεία μας να είναι ακονισμένα για να μη «μασάνε».
  • Η θερμοκρασία να μην είναι χαμηλή για να μην παγώνουν οι επιφάνειες και νεκρώνονται οι ιστοί των φυτών.
  • Η τομή να γίνεται με κλίση προς τα κάτω και αντίθετα με την κατεύθυνση του οφθαλμού και περίπου 2 εκατοστά πάνω από αυτόν.

SX. H περιοδικό κήπος

Για δέντρα και μεγάλους θάμνους

Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα μεγάλο κλαδί πρέπει να το κόψουμε τμηματικά στα σημεία (1,2,3,) γιατί το πιο πιθανό είναι ότι από το βάρος του θα σπάσει το κλαρί άσχημα και θα τραυματιστεί το φυτό μας. Τέλος καθαρίζουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι, για να βοηθήσουμε να επουλωθεί η πληγή γρήγορα.
Σημείωση: Καλό είναι να μην αφήνουμε να μεγαλώσουν πολύ τα κλαδιά για να διαμορφώσουμε το σχήμα ενός δέντρου ή θάμνου.

ΕΠΑΝΩ