Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Αζαλέα Περιοδικό κήπος

Αζαλέα

Ένα φυτό με υπέροχα, αέρινα, εντυπωσιακά άνθη, που φοβάσαι να αγγίξεις, αλλά δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους.

Οι αζαλέες αναπτύσσονται σαν μικροί θάμνοι και άλλοτε σαν δέντρα που παίρνουν αρκετό ύψος. Τα πιο πολλά είδη είναι αειθαλή. Διαφέρουν από τα ροδόδεντρα στα φύλλα τους, που είναι μικρότερα και πιο λεία.

Επιλέξτε τη σωστή θέση και το χώμα της αζαλέας

Όπως η γαρδένια, είναι ευαίσθητο φυτό, δεν αγαπά τις καυτές ακτίνες του ήλιου. Όπου κι αν καλλιεργήσετε την αζαλέα σας, θα πρέπει να φωτίζεται αρκετά, γιατί αυτό συντελεί στην καλή ανθοφορία της, χωρίς όμως να «καίγεται» το φυτό από τον μεσημβρινό ήλιο. Φροντίστε επίσης να μην ταλαιπωρείται από δυνατούς ανέμους.
Το χώμα πρέπει να είναι για οξύφιλα φυτά (φυλλόχωμα και τύρφη) και η γλάστρα να έχει καλή αποστράγγιση.
Για τη μεταφύτευση και τη φύτευσή της στον κήπο, ακολουθήστε τις οδηγίες για τη φύτευση της γαρδένιας, όπως και για το πότισμα.
Τον χειμώνα θα χρειαστείτε αντιπαγετικό ύφασμα. Καλύψτε επίσης τις ρίζες με στεγνή κοπριά, πευκόφλουδα ή άχυρο.

Διατηρήστε την αζαλέα μέσα στο σπίτι σε φωτεινή, δροσερή θέση, μακριά από σώματα θέρμανσης και κλιματιστικά.

Αζαλέα Περιοδικό κήπος


Αζαλέα Περιοδικό κήπος

Πότισμα λίπανση

Το φυτό αυτό έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία. Ποτίζουμε κάθε δυο-τρεις μέρες από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι αυξάνουμε τη συχνότητα ανά μια-δυο μέρες. Χρησιμοποιήστε πλήρες λίπασμα σε υγρή ή κοκκώδη μορφή, ειδικό για οξύφιλα φυτά, κάθε μήνα την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες αργότερα.
Όπως η γαρδένια, χρειάζεται προσθήκη σιδήρου σε χηλική μορφή ανά διαστήματα.

Κλάδεμα

Τα νεαρά φυτά δεν χρειάζονται κλάδεμα, αν όμως έχουν λίγα κλαδιά, κορφολογήστε τα, για να πετάξουν νέα κλαδιά χαμηλότερα. Τα πιο γέρικα πρέπει να κλαδεύονται κάθε 2–3 χρόνια, ιδίως αν έχουν μεγαλώσει ανομοιόμορφα, για να τα διαμορφώσετε. Αφαιρέστε ξερά κλαδιά και φύλλα, όταν χρειάζεται.
Η καλύτερη εποχή για το κλάδεμα είναι την άνοιξη, μετά την ανθοφορία. Αφαιρείτε συχνά τα ξερά άνθη, για να βοηθήσετε το φυτό να σχηματίσει γρήγορα τα νέα μπουμπούκια.Αζαλέα γαρδενια φυλλόχωμα Περιοδικό κήπος

Πολλαπλασιασμός

Επιλέξτε βλαστούς 15 εκ. Καθαρίστε τα κάτω φύλλα, βρέξτε το κοτσανάκι και βαπτίστε το σε ορμόνη ριζοβολίας για μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Φυτέψτε τα μοσχεύματα σε γλαστράκια με φυτόχωμα και τύρφη. Τοποθετήστε τα σε δροσερό μέρος και διατηρήστε το χώμα στα γλαστράκια σχετικά υγρό.

ΕΠΑΝΩ