Σουσάμι, η πρώτη ύλη
Ο χαλβάς του μπακάλη είναι ένα υπέροχο θρεπτικό γλύκισμα, του οποίου η βάση είναι το σουσάμι, δηλαδή το ταχίνι, που γίνεται από αλεύρι σουσαμιού και λάδι. Στο ταχίνι προστίθεται κατόπιν η ζάχαρη σε μορφή καραμέλας ή μέλι και ζάχαρη ή στέβια και γλυκόζη.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα επεκταθούμε στο πώς θα παρακευάσετε μόνοι σας χαλβά και ταχίνι, τα οποία μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα, εφόσον το επιθυμείτε, αλλά θα σας δώσουμε μερικές πληροφορίες για την πρώτη ύλη τους, το σουσάμι.
Βασικές πληροφορίες για το σουσάμι
Πριν από αρκετά χρόνια, η καλλιέργεια του σουσαμιού είχε μειωθεί στην Ελλάδα, λόγω των επιδοτήσεων που δίνονταν για άλλα ελαιώδη φυτά, όπως η σόγια, η ελαιοκράμβη, το καλαμπόκι και ο ηλίανθος.
Σήμερα φαίνεται ότι η καλλιέργειά του μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας και, μάλιστα, να αποδώσει αρκετά στους γεωργούς ως συμβολαιακή καλλιέργεια, με τη μεταποίηση του σουσαμιού.
Ο σπόρος του σουσαμιού έχει μεγάλη θρεπτική αξία και χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιία.
Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από την κακή χοληστερίνη, τους θρόμβους, την υπέρταση, τον διαβήτη κ.ά. Το έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους έχει, επίσης, πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στη σαπωνοποιία. Τα υπολείμματα του φυτού χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.
Καλλιέργεια και φροντίδες
Το σουσάμι είναι ετήσιο ποώδες φυτό, αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία, γιατί μπορεί να αποδώσει χρησιμοποιώντας το νερό που αποθηκεύει.
Το εύρος των εδαφών όπου μπορεί να καλλιεργηθεί είναι μεγάλο. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ψυχρότερες περιοχές ως καλοκαιρινή καλλιέργεια. Χρειάζεται περιβάλλον 18-20°C για να βλαστήσει ο σπόρος και υψηλές θερμοκρασίες 26-30°C για να ολοκληρωθεί ο βιολογικός του κύκλος.
Για να καλλιεργηθεί σωστά το σουσάμι, χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία εδάφους. Επιμελημένο όργωμα στην κατάλληλη υγρασία, ώστε το έδαφος να γίνει αφράτο και να βοηθήσει να φυτρώσουν οι πολύ μικροί σπόροι του.
Επίσης, πριν από τη σπορά πρέπει να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα ζιζάνια και, όσα από αυτά εμφανιστούν αργότερα, πρέπει να ξεριζωθούν με σκάλισμα, αφου φυτρώσει καλά ο σπόρος του σουσαμιού.
Αφού επιλέξουμε τον σωστό και απολυμασμένο σπόρο, ξεκινάμε τη σπορά, που γίνεται σε βάθος 2-3 εκ.
Ως καλλιέργεια έχει μικρό αριθμό εχθρών και ασθενειών.
Λίπανση
Η λίπανση που απαιτείται δεν είναι μεγάλη. Χρειάζεται, όμως, ένα καλό πλήρες λίπασμα για την ενίσχυση του εδάφους, ανάλογα με τη σύστασή του.
Το έδαφος πρέπει να διατηρείται κάπως υγρό, γι' αυτό το καλοκαίρι ποτίζουμε τουλάχιστον 2-3 φορές και ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Συγκομιδή σουσαμιού
Η συγκομιδή γίνεται με εκρίζωση των φυτών ή με θεριζοαλωνιστική μηχανή,όταν σκουρύνουν και καφετίσουν οι μεσαίες κάψες, που μοιάζουν με μικρές μπάμιες.
Πηγές φωτογραφικού υλικού: freepik.com, wikipedia.com
-
Read more +
16 Ιουλίου 2023 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Εύκολος μουσακάς με φρέσκα λαχανικά από τον κήπο μας
-
Read more +
16 Ιουνίου 2023 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Ελιά και ασθένεια της άνοιξης
-
Read more +
1 Ιουνίου 2023 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Καλλιέργεια φράουλας
-
Read more +
27 Μαΐου 2023 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Τρύπες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς
-
Read more +
29 Νοεμβρίου 2020 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Χειροποίητα Στολίδια
-
Read more +
6 Σεπτεμβρίου 2020 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Αζαλέα
-
Read more +
19 Αυγούστου 2020 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Φροντίδες για τη γαρδένια
-
Read more +
1 Αυγούστου 2020 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν στο νερό
-
Read more +
30 Απριλίου 2020 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Βολβοί του καλοκαιριού
-
Read more +
9 Απριλίου 2020 Από Ο κήπος & το σπίτι σε Αρχείο θεμάτων
Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας