Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Ιαπωνικό στυλ στον κήπο σας

Ιαπωνικό στυλ στον κήπο σας

Για τον σχεδιασμό του κήπου υπάρχουν βασικοί κανόνες που μπορούν να αποδοθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και πάντα με διαφορετική προσέγγιση, ανάλογα με τη διάθεση και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη.
Το στυλ μπορεί να είναι επίσημο, μοντέρνο, αποικιακό, μεσογειακό, ανατολίτικο, ιαπωνικό, zen κ.λπ. με άπειρες εναλλαγές σε φυτά, επίπεδα εδάφους και υλικά.
Η φύση μας εμπνέει και μας προδιαθέτει. Τα υλικά στο εμπόριο, οι κατασκευές, τα γλυπτά αλλά και τα δοχεία είναι πάρα πολλά, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να επιλέξει από αυτά που θα του προταθούν για την κατασκευή του κήπου του, ανάλογα με τον χαρακτήρα που θέλει να δώσει.

Ιαπωνικό στυλ στον κήπο σαςΤο ιαπωνικό στυλ

Ένας τυπικός ανατολίτικος κήπος χωρίς να είναι πολύ μεγάλος, συγκεντρώνει αρκετά δυναμικά στοιχεία και εντυπωσιακά.
Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει, μεταφερθείτε σε κήπους του Τόκυο, όπου φύλλα μπανανιάς ξεχύνονται ανάμεσα σε πελώριους φοίνικες. Μικρά ψαράκια κολυμπούν σε τεχνητές λίμνες που περιστοιχίζονται από πλούσια χαμηλή βλάστηση και εντυπωσιακές ορχιδέες. Στην Ιαπωνία θα δούμε διαδρόμους με επίστρωση χαλικιού και πλάι τους μεγάλα λιθάρια που εξαιτίας του όγκου τους και της μορφής τους αποτελούν σημαντικές διακοσμητικές λεπτομέρειες. Πάνω από το χαλίκι πολλές φορές υπάρχει βερνικωμένο ξύλο.
Στο έδαφος απλώνονται τα όμορφα σχήματα φύλλων από φτερωτό γιαπωνέζικο σφένδαμο και από την υπέροχη σπαθωτή φτέρη. Μια περίφραξη από μπαμπού συμπληρώνει την εικόνα της ανατολίτικης αυτής μεριάς, όπου σκαρφαλώνει ένα γιασεμί.

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε έναν κήπο ιαπωνικού στύλ δεν πρέπει να λείψουν από αυτόν τα φαναράκια, κάποια γέφυρα, τα μπαμπού και οι φαρδιές γλάστρες με διακοσμητικές λεπτομέρειες στην επιφάνειά τους. Τα σκοτεινά γήινα χρώματα, το ξύλο, η πέτρα, τα βότσαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και τα κλαδιά των δέντρων ή θάμνων, πλεγμένα για φράκτες σε μια πλευρά. Κάποιο αντικείμενο χρωματισμένο έντονα, π.χ. πορτοκαλί, μπορεί να δώσει ζωντάνια και να γίνει ελκυστικό επίκεντρο. Όσο για τα έπιπλα, εκμεταλευτείτε τη φυσική υφή ξύλων που ξεβράζει η θάλασσα για να φτιάξετε χαμηλούς πάγκους. Συμπληρώστε τη διακόσμησή σας με ένα χαμηλό μεταλλικό ή ξύλινο τραπέζι (πολύ όμορφα και φυσικά είναι τα ασύμετρα σχήματα).
Τα εύκρατα φυτά που επιλέγονται για το σχήμα τους και επιβάλλονται με την αρχιτεκτονική τους υπόσταση αλλά και τα χρώματά τους είναι από τα βασικότερα στοιχεία αυτής της ανατολίτικης ατμόσφαιρας.

Τι πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν μας για τον σχεδιασμό; Ιαπωνικό στυλ στον κήπο σας 3

Σήμερα οι ιαπωνικοί κήποι είναι πολύ δημοφιλείς και πολλοί σχεδιαστές κήπων ανά τον κόσμο αντιγράφουν την ιαπωνική φύση στα σχέδιά τους, προσφέροντας πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.Βασική προϋπόθεση είναι, κήπος και κτίριο να ταιριάζουν.Δεν μπορούμε να ταιριάξουμε κτίρια από γυαλί ή μόνο τσιμέντο, με μπαμπού και φαναράκια ή γεφυράκια.

Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε μια μόνο γωνιά σε έναν μεγάλο κήπο, αν μας αρέσει τόσο πολύ και θέλουμε να συμπεριλάβουμε στον χώρο μας κάποια στοιχεία αυτού του στυλ.
Ο κανόνας για την κατασκευή του κήπου είναι η αρμονική του συνύπαρξη με τον χαρακτήρα του σπιτιού. Χαρακτηριστικό του ιαπωνικού στυλ είναι ο ανοιχτός χώρος που καλύπτεται με βότσαλο, άμμο και διάσπαρτες ακανόνιστες μεγάλες πέτρες ή διαμορφωμένες σε φυσικό βραχόκηπο.
Στο πίσω μέρος του βραχόκηπου μπορούμε να φυτέψουμε μια αμυγδαλιά, μια ροδιά ή μία δαμασκηνιά, δέντρα που φροντίζουμε να κλαδεύουμε για να μην ψηλώσουν υπερβολικά και σκοτεινιάσουν το τοπίο. Η πρώϊμη ανθοφορία της αμυγδαλιάς και αργότερα της δαμασκηνιάς κάνει τα δέντρα αυτά που μας ήρθαν από την Ανατολή, να αγαπηθούν τόσο για τους καρπούς τους όσο και για τη διακοσμητική τους ιδιότητα.
Κατά την επιλογή των υλικών και φυτών δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη λειτουργικότητα των χώρων και την αισθητική τους. Επίσης πρέπει να υπολογίσουμε το κόστος συντήρησης, γιατί οπωσδήποτε θα χρειαστεί η επίβλεψη και συντήρησή τους από ειδικούς, αν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και τον απαραίτητο χρόνο.

Το ανάγλυφο, η ποιότητα του εδάφους και το κλίμα της περιοχής είναι επίσης από τα θέματα που θα μας βοηθήσουν για να προχωρήσουμε στην επιλογή των κατασκευών και των φυτών.
Οι τοπικές καιρικές συνθήκες έχουν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών που ταιριάζουν στον ιαπωνικό κήπο.

Τα χρώματα που επικρατούν στο φόντο του είναι κυρίως σκούρα. Πράσινα, καφέ, γκρί και τα λουλούδια ή τα φύλλα των θάμνων είναι αυτά που δίνουν τους συνδυασμούς και τις έντονες αντιθέσεις χρωμάτων, όπως κόκκινο-άσπρο, μώβ-ροζ και το έντονο κίτρινο-πορτοκαλί του ήλιου.

Το νερό είναι ένα ακόμη ένα σημαντικό χαρακτηριστικό

Η εντύπωση που δημιουργεί η κίνηση του νερού μέσα στον κήπο και επιτυγχάνεται συνήθως με έναν μικρό καταρράκτη, είναι πολύ όμορφη και συνδέειται άμεσα με τη φύση. Ακόμη και η ύπαρξη μιας μικρής λίμνης προδίδει χαρακτήρα ηρεμίας και γίνεται ένας φυσικός καθρέφτης των φυτών και των γύρω αντικειμένων.
Στον ιαπωνικό κήπο οι μικρές λίμνες συμβολίζουν τις θάλασσες, ενώ στους ευρωπαϊκούς κήπους τα συντριβάνια συμβολίζουν την πηγή του νερού. Στους σημερινούς κήπους το νερό χρησιμοποιείται για να προσφέρει στην αισθητική τους και παράλληλα να ικανοποιήσει την ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει την παρουσία του, όπως ακριβώς γίνεται στη φύση.

ΕΠΑΝΩ