Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Γνωρίζουμε την Ορχιδέα

Οι ορχιδέες είναι μία ξεχωριστή οικογένεια φυτών με πολλά περιζήτητα, αλλά και πολλά σχεδόν άγνωστα είδη. Όπου και να τις συναντήσουμε κλέβουν την παράσταση, καθώς επίσης φιλτράρουν τον αέρα που εισπνέουμε. Με λίγα λόγια… χαρίζουν ομορφιά και υγεία!
Εισηγητές: Αικατερίνη Παναγοπούλου & Καμπούρη Χριστίνα - Γεωπόνοι Πτυχιούχοι Γ.Π.Α.

Υπάρχουν πάνω από 25.000 είδη τα οποία συναντούμε στην φύση. Ανάλογα με το είδος της ορχιδέας μπορούμε να βρούμε ορχιδέες που αναπτύσσονται οριζοντίως (συμποδιακή ανάπτυξη) και ορχιδέες που αναπτύσσονται κατακόρυφα (Μονοποδιακή ανάπτυξη). Κάποιες ορχιδέες με κατακόρυφη ανάπτυξη φτάνουν σε ύψος 10 ή ακόμα και 20 m, και να μοιάζουν με αναρριχώμενα φυτά! Γιατί όμως λέμε ότι οι ορχιδέες είναι φυσικό φίλτρο της ατμόσφαιρας του σπιτιού μας; Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι είναι τα μοναδικά φυτά που έχουν την δυνατοτητα να απορροφήσουν έως και το 96% του μονοξειδίου του άνθρακα. Το ίδιο επιβεβαιώνει και η NASA με έρευνές της πάνω στις ορχιδέες, ενώ προτείνεται να την φιλοξενούμε πρωτίστως στο δωμάτιο που κοιμόμαστε. Αξίζει λοιπόν να υιοθετήσουμε και εμείς ένα φυτό και να χαρίσουμε στον εαυτό μας μια ποιοτικότερη ζωή στην πόλη!

Δεν ισχύει ότι οι ορχιδέες είναι δύσκολα φυτά. Είναι από τα πιο σκληρά φυτά, με λιγοστές απαιτήσεις. Μια ορχιδέα του γένους Phalaenopsis σε έναν χώρο φωτεινό μεν, που δεν εκτίθεται όμως άμεσα στον ήλιο, με συστηματικό πότισμα μπορούμε να τη διατηρήσουμε για χρόνια και να μας χαρίζει κάθε χρόνο πλούσιες ανθοφορίες με μεγάλη διάρκεια.

Πέρα όμως από το γένος Phalaenopsis υπάρχουν και πολλά άλλα είδη επίφυτων (μεγαλώνουν πάνω σε Δένδρα) ορχεοειδών που αξίζουν την προσοχή μας, όπως για παράδειγμα, οι Phalaenopsis mini, Dendrobium, Gambria, Oncidium και Vanda, ενώ υπάρχουν και είδη γαιώφυτων (Ζουν στη Γη) Ορχεοειδών δύο από τα οποία είναι οι Cymbidium και Paphiopedilum.

Εσείς το ξέρατε ότι η αγαπημένη μας Βανίλια Μαδαγασκάρης που βάζουμε στα γλυκά και μυρίζει υπέροχα είναι στην ουσία το φασολάκι (καρπός) μιας ορχιδέας;

Η καλλιέργειά τους μπορεί να γίνει «εθιστική». Αρχίζεις με μία, παίρνεις δεύτερη, τρίτη και πάει λέγοντας.. Πολλοί ξεκινώντας, «σκοτώνουν» από άγνοια πολλές ορχιδέες. Μην ανησυχείτε όμως, η ομάδα της "Φυτομαγείας" είναι εδώ για να σας μάθει όλα τα μυστικά γύρω από τις ορχιδέες στο σεμινάριο που διοργανώνουν

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα www.fytomageia.gr

ΕΠΑΝΩ