Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Aμειψισπορά

Aμειψισπορά

Aμειψισπορά είναι η κανονική διαδοχή των καλλιεργειών στο ίδιο κομμάτι γης. Αυτό γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων έως τις μέρες μας για λαχανικά με λιγότερες ασθένειες και καλύτερη ανάπτυξη.

Η καλλιεργητική αυτή πρακτική επιτρέπει την καλλιέργεια φυτών διαφορετικών ειδών στο ίδιο σημείο με τη σειρά τους για κάποια χρόνια.

Ένας σημαντικός λόγος που πρέπει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές είναι το γεγονός ότι τα φυτά, που ανήκουν σε διαφορετικές βοτανικές ομάδες, έχουν ανάγκες διαφορετικές μεταξύ τους και τις περισσότερες φορές συμπληρωματικές. Έτσι μπορούν να ωφεληθούν αμοιβαία, όταν φυτεύονται το ένα μετά το άλλο στο ίδιο χώμα π.χ. φυτά που αναπτύσσονται κυρίως κάτω από τη γη, όπως τα βολβώδη, κατά τη συγκομιδή τους αφήνουν το έδαφος αφράτο. Σ' αυτό το έδαφος καλό είναι να βάλουμε φυτά με βαθύ ριζικό σύστημα, όπως τα ψυχανθή (κουκιά). Τα ψυχανθή ωφελούνται κυρίως από φωσφοροκαλιούχα λίπανση, ενώ συγκεντρώνουν το άζωτο στις ρίζες τους.
Αν φυτέψουμε την επόμενη χρονιά σέλινο, μαρούλια και πατάτες, θα ωφεληθούν αφάνταστα.
Το έδαφος «καταπονείται» από την επανειλημμένη καλλιέργεια μερικών ειδών κηπευτικών, όπως π.χ. το σέλινο, το παντζάρι, το λάχανο, και προσβάλλεται από διαφόρων τύπων παράσιτα.
Για να σταματήσουν αυτές οι μολύνσεις, πρέπει να μην ξανασπείρουμε στο ίδιο έδαφος τα ίδια φυτά για μερικά χρόνια.

Με την πρακτική της εναλλαγής της καλλιέργιας δυσκολεύεται η ανάπτυξη των ζωικών εχθρών και ασθενειών, που δεν βρίσκουν πεδίο για μια συνεχή και ευρεία ανάπτυξη. Έτσι αποφεύγετε σε μεγάλο βαθμό τα φυτοφάρμακα.

Η οργάνωση της αμειψισποράς

Στους λαχανόκηπους καλλιεργούμε φυτά διαφόρων ομάδων:
α) Κηπευτικά που χρησιμοποιούμε τα φύλλα τους (μαρούλια, λάχανα, σπανάκια).
β) Κηπευτικά για τους βολβούς, κονδύλους, ρίζες (κρεμμύδια, πατάτες, παντζάρια, καρότα κ.λπ.).
γ) Κηπευτικά για τον σπόρο τους. Όλα τα ψυχανθή (φασόλια, μπιζέλια κ.λπ.).
δ) Και κηπευτικά που καλλιεργούνται για τον καρπό τους (ντομάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα κ.λπ.). Η καλύτερη διαδοχή των καλλιεργειών είναι:
1ος χρόνος: Κηπευτικά για φύλλα.
2ος χρόνος: Κηπευτικά για τον καρπό, βολβό και ρίζες,
3ος χρόνος: Κηπευτικά για σπόρο.
4ος χρόνος: Για κόνδυλο.

Αν έχετε μεγάλο χώρο, μπορείτε να καλλιεργείτε όλα μαζί τα φυτά αυτά αλλά κάθε φορά θ' αλλάζετε τη θέση που τα καλλιεργείτε ακολουθώντας τη σειρά αυτή. Για τις καλλιέργειες των διαφόρων ομάδων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας. Θα σας είναι χρήσιμο να σημειώνετε κάθε χρόνο τις ημερομηνίες σποράς και της συγκομιδής, για να κάνετε πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό το σχέδιο της αμειψισποράς.
Φωτογραφήσαμε το λαχανόκηπο του κ. Βασίλη Χαλκίδη, ο οποίος βρίσκεται στο εξοχικό του σπίτι.
Ο κ. Βασίλης με τη γυναίκα του Ελευθερία καλλιεργούν περίπου 800 τ.μ. γη και φυτεύουν κάθε χρόνο, όπως μας είπαν, σχεδόν όλα τα λαχανικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με τη μέθοδο της αμειψισποράς. “Αγαπάμε πολύ τη φύση και τα λουλούδια”, μας είπαν. "Ο κήπος μας προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε οι ίδιοι,τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Έχει πολλή δουλειά αλλά μας αρέσει. Έχουμε λαχανικά χωρίς φάρμακα και, το κυριότερο, τη χαρά να τα κόβουμε την ημέρα που θέλουμε να τα μαγειρέψουμε ή να φτιάξουμε τις καθημερινές σαλάτες μας.
Καταγόμαστε από οικογένειες αγροτών αλλά η ζωή στην πόλη μας είχε απορροφήσει. Φτιάξαμε το εξοχικό μας και αλλάξαμε τρόπο ζωής. Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να βρισκόμαστε πολύ καιρό κοντά στη φύση. Μας αρέσει η προσπάθεια που κάνετε μ' αυτό το περιοδικό. Βοηθά πολύ όλους εμάς, που αγαπάμε την κηπουρική."

ΕΠΑΝΩ