Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο για Πολλά Χρόνια

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο για Πολλά Χρόνια

Αν θέλετε το έλατο που θα αγοράσετε φέτος να το διατηρήσετε για τα επόμενα Χριστούγεννα, αγοράστε ένα δέντρο φυτεμένο σε γλάστρα.

Αρκετά φυτώρια ή καταστήματα διαθέτουν τέτοια έλατα μεγέθους συνήθως από 1 m ή 1,5 m ύψος. Αφού λοιπόν το μεταφέρετε σπίτι σας, αφήστε το για 2-3 μέρες σε κάποιο δροσερό σημείο, πριν το στολίσετε και το βάλετε στη θέση του.
Αφού περάσουν οι γιορτινές μέρες και το γρηγορότερο δυνατόν, βγάλτε το έξω, γιατί όσο λιγότερο το κρατάτε μέσα στο σπίτι τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ζήσει.
Έξω βάλτε το σε μέρος όπου θα προστατεύεται από την παγωνιά. Αν το σπίτι σας βρίσκεται σε βόρεια περιοχή σκεπάστε το μικρό δέντρο με λινάτσα ή με μια παλιά κουρτίνα. Μετά από 2-3 εβδομάδες αφαιρέστε το κάλυμμα, αφού έχει εγκλιματιστεί το έλατό σας. Το καλοκαίρι τοποθετήστε το σε σκιά στο δροσερό τμήμα της βεράντας και φροντίστε νά’ναι καλά ποτισμένο όσο διαρκούν οι ζεστές μέρες. Δύσκολα αυτό το φυτό θα αντέξει σε γλάστρα για πολύ καιρό. Αργότερα θα χρειαστεί να το φυτέψετε σε δροσερό μέρος στον κήπο.

Πώς θα φυτέψετε στον κήπο το έλατο των Χριστουγέννων

Διαλέξτε μια θέση που δεν δέχεται τις καυτές ακτίνες του ήλιο. Μην προσπαθήσετε ποτέ να το φυτέψετε σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Χριστουγεννιατικο δεντρο έλατο

1.

Σκάψτε ένα λάκκο με διάμετρο περίπου 60 εκ. Να έχετε προμηθευτεί 1 σακκί φυτόχωμα για οξύφυλλα και τύρφη για να το ανακατέψετε με το χώμα του κήπου που θα βγάλετε από τον λάκκο. Μην αναμειγνύετε κοπριά ή λίπασμα.

2.

Βγάλτε το φυτό από τη γλάστρα. Αν η μπάλα είναι πολύ στεγνή, βυθίστε τη για λίγα λεπτά στο νερό.

3.

Ρίξτε στο λάκκο το 1/3 από το μείγμα του χώματος και ακουμπήστε επάνω το φυτό.

4.

Σκεπάστε με το υπόλοιπο χώμα έτσι ώστε να μην καλύψει περισσότερο στο ύψος τον κορμό του έλατου από όσο ήταν στη γλάστρα. Υπολογίστε το όριο αυτό να βρεθεί 5-6 εκ. χαμηλότερα από την ευθεία του εδάφους, ώστε να δημιουργηθεί λεκάνη ποτίσματος.

5.

Πατήστε το χώμα να καθίσει καλά και ποτίστε ώς ότου να γεμίσει όλη η λεκάνη (περίπου 30lt νερό). Το καλό πότισμα βοηθά το χώμα να πάρει θέση γύρω από το φρεσκοφυτεμένο φυτό.

Φροντίδα

Το έλατό μας ανήκει στα κωνοφόρα δέντρα που γενικά δεν έχουν πολλές απαιτήσεις.

Δεν τα κλαδεύουμε εκτός από κάποιες εξαιρέσεις:
1) Όταν σχηματίζουν πολλές κορυφές, διατηρούμε την πιο εύρωστη
2) Για να διατηρούν το σχήμα τους
3) Όταν σχηματίζουν φράχτες

Λιπαίνουμε το έδαφος, αν είναι πολύ φτωχό. Μια μικρή βοήθεια κάπου κάπου είναι αρκετή.

Στηρίζουμε το νέο φυτό ως εξής:
Tοποθετούμε πασάλους δεξιά και αριστερά. Δένουμε τον κορμό σχεδόν πάνω από τη μέση του ύψους του δέντρου, κάπως χαλαρά, και στηρίζουμε τις άκρες δεξιά και αριστερά στους πασάλους. Η πλάγια αυτή στήριξη βοηθά το ριζικό σύστημα να στεραιωθεί καλά.

Το καλοκαίρι η εδαφοκάλυψη που γίνεται με ξερά φύλλα ή κόμποστ θα βοηθήσει πολύ να διατηρηθεί η υγρασία στις ρίζες του.ΕΠΑΝΩ