Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας

Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας και μεγαλώστε τα μόνοι σας: θα κάνετε αρκετή οικονομία και, το κυριότερο, θα νιώσετε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να αγοράσετε μερικά ακόμη.Πολλαπλασιασμός φυτών

Μια σακούλα στερεωμένη σε λυγισμένο κλαρί και δεμένη στη γλάστρα προσφέρει σταθερή θερμοκρασία, ανεξάρτητα με αυτήν του χώρου σας.

Και οι δύο τρόποι πολλαπλασιασμού των φυτών έχουν τις ίδιες βασικές απαιτήσεις

• Χρειάζονται σταθερά ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα, για να ριζώσουν τα μοσχεύματα ή να φυτρώσουν οι σπόροι. Σε αυτό βοηθούν τα μικρά θερμοκήπια (υπάρχουν πολλοί τύποι στην αγορά) που εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες, όπου και αν τα τοποθετήσετε.
Μπορείτε, όμως, να ξεκινήσετε με τρόπους που θα επινοήσετε, π.χ. σκεπάζοντας το μόσχευμα, αφού το φυτέψετε, με ένα βάζο ή μια διάφανη και ελαφρώς διάτρητη σακκούλα, ένα κομμένο πλαστικό μπουκάλι κ.λπ.
• Τα μοσχεύματα και οι σπόροι δεν χρειάζονται χώμα με θρεπτικές ουσίες, γιατί στη φάση αυτή μόνο ρίζες προσπαθούν να φτιάξουν. Χρησιμοποιήστε ελαφρύ μείγμα χώματος, που θα φτιάξετε αραιώνοντας το κοινό φυτόχωμα με ίση ποσότητα άμμου και 1/3 τύρφη.

Καλύτερη εποχή για να κόψετε τμήματα από ένα φυτό και να τα πολλαπλασιάσετε είναι από τα μέσα της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Καλύτερη εποχή για να κόψετε τμήματα από ένα φυτό και να τα πολλαπλασιάσετε είναι από τα μέσα της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Επιλογή μοσχεύματος

✓ Κόψτε έναν βλαστό (μόσχευμα) με ψαλίδι, με κοφτερό μαχαίρι ή αποσπάστε το προσεχτικά με το χέρι από τη μασχάλη του φυτού. Προτιμήστε ένα γεροδεμένο κομμάτι, χωρίς άνθος.

✓ Ο βλαστός που θα κόψετε να έχει τουλάχιστον 3 κόμπους και μήκος 7-15 εκ. Καθαρίστε τα φύλλα και αφήστε μόνο τέσσερα πάνω στον βλαστό.

✓ Παραχώστε τον βλαστό σε γλαστράκι περίπου έως τη μέση και πιέστε καλά το χώμα με το χέρι. Χρησιμοποιήστε προηγουμένως σκόνη ριζοβολίας για καλύτερο αποτέλεσμα.

✓ Μην εκθέτετε τα μοσχεύματα σε άμεσο ηλιακό φως.

✓ Όταν κλαδεύετε φυτά πριν από ή μετά τον χειμώνα, επιλέξτε μερικούς υγιείς βλαστούς, για να τους χρησιμοποιήσετε.

Δοκιμάστε με ένα εύκολο φυτό

Από τα πιο αγαπημένα ανθοφόρα φυτά του καλοκαιριού είνα τα γεράνια και πολλαπλασιάζονται πανεύκολα. Ξεκινήστε λοιπόν με αυτά.

1. Κόβουμε φρέσκα κλαράκια 10-15 εκ.

2. Αφαιρούμε τα κάτω φύλλα τους και τα αφήνουμε να στεγνώσουν για λίγες ώρες.

3. Φτιάχνουμε το χώμα για τη φύτευσή τους. Κηπόχωμα ή χώμα συσκευασμένο για φυτά εξωτερικού χώρου, εμπλουτισμένο με ελαφρόπετρα. Γεμίζουμε με αυτό τα ανάλογα γλαστράκια.

4. Κάνουμε τρύπες στο χώμα, μπήγουμε τα κλαράκια και πατάμε με το χέρι να έρθουν καλά σε επαφή με το χώμα. Τοποθετούμε τα γλαστράκια σε σκιερό μέρος και ποτίζουμε καλά. Στη συνέχεια, ποτίζουμε πριν να στεγνώσει εντελώς το χώμα της γλάστρας. Όχι υπερβολές, γιατί θα σαπίσουν. Σε 4-5 εβδομάδες τα μοσχεύματα θα έχουν βγάλει ρίζες και θα είναι πλέον έτοιμα.

Ακόμα, μπορείτε να κόψετε και τμήμα από τη βάση του βλαστού. Αυτό βοηθά στην καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη των ριζών πάνω στον κόμπο του κλαριού, αφού δεν υπάρχει εκεί πληγή.

Πολλαπλασιασμός φυτών
Πολλαπλασιασμός φυτών πανσές

Ο πολλαπλασιασμός φυτών με σπόρους (αμφιγονικός) είναι μια πιο απλή ιστορία

Τα εποχικά φυτά, όπως η βιολέτα, ο πανσές, η γαρυφαλίνα, ο βασιλικός, το ωραίο φύλλο κ.ά., πολλαπλασιάζονται με σπόρο. Σχεδόν όλων οι σπόροι χρειάζονται σπορείο και μεταφύτευση. Μπορούν, όμως, να σπαρούν και απευθείας σε γλάστρες ή στο έδαφος του κήπου, όταν ο καιρός ζεστάνει από τις αρχές και έως τα μέσα της άνοιξης.
Τα φακελάκια σπόρων γράφουν οδηγίες και την εποχή σποράς. Εάν κρατήσετε σπορους από τα δικά σας λουλούδια, φυλάξτε τους σε στεγνό και αεριζόμενο μέρος μέχρι την άνοιξη.

Οι πολύ μικροί σπόροι σπείρονται αραιά και πεταχτά πάνω στο χώμα της γλάστρας και θέλουν σκέπασμα με λεπτό στρώμα ψιλοκοσκινισμένου χώματος. Προσοχή, το πότισμα να γίνεται με σπρέι, για να μη μετακινηθούν οι σπόροι και αργότερα να μην ξεριζωθούν τα μικρά φιντανάκια.

Σημαντική φροντίδα είναι η αραίωσή τους. Αφαιρέστε τα πιο αδύναμα.

Όσα μεγαλώνουν πιο γρήγορα και πιάνονται με ένα μικρό κουτάλι, μεταφυτέψτε τα σε άλλες γλάστρες, ώσπου να αραιώσουν αρκετά τα υπάρχοντα. Αφήστε τέλος 2-3 φυτά σε κάθε γλάστρα, ανάλογα με το είδος και το τελικό τους μέγεθος.ΕΠΑΝΩ