Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

κλαδεμα ελιάς περιοδικό κήπος

Κλάδεμα ελιάς

Η ελιά καρποφορεί σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς. Μετά από μία χρονιά μεγάλης καρποφορίας θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τη βλαστική ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την καρποφορία των δέντρων που σίγουρα έχουν εξαντληθεί από θρεπτικά συστατικά.

Τι πρέπει να κάνουμε για την ελιά;

Δεν κλαδεύουμε αυστηρά. Περιοριζόμαστε στο να αφαιρέσουμε τυχόν "λαίμαργους" βλαστούς, τα ξερά και όσα κλαδιά διασταυρώνονται, επιτρέποντας να περνά το φως και ο αέρας.
Διατηρώντας αρκετά μεγάλη φυλλική επιφάνεια, μειώνουμε την ανάγκη της ελιάς να παράγει νέους βλαστούς και ενισχύουμε τη διάθεσή της για καρποφορία. Ευνόητο είναι ότι χρειάζεται να καθαρίζουμε τακτικά τα λαίμαργα βλαστάρια γύρω από τον κορμό στη βάση της ελιάς.
Μετά το κλάδεμα πρέπει να κάνουμε έναν ψέκασμα με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση και προστασία του δέντρου από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Οι πολύ μεγάλες τομές καλό είναι να καλυφθούν από πάστα εμβολιασμού-κλαδέματος.
Η καλύτερη εποχή για το κλάδεμα της ελιάς είναι μετά τη συγκομιδή, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, τις ημέρες που δεν έχει παγετό, βροχή και μεγάλη υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τη δημιουργία ασθενειών.

ελιές αμφισσης περιοδικό κήπος
κλαδεμα ελιάς περιοδικό κήπος

Το μάζεμα της ελιάς

Η πρώιμη συγκομιδή γίνεται, αφού ολοκληρωθεί η αύξηση του καρπού και αρχίσει η ωρίμαση. Το χρώμα των καρπών τότε είναι πράσινο και αρχίζει να παίρνει μια ελαφρά μοβ απόχρωση.
Από αυτούς τους καρπούς παράγεται το διάσημο αγουρέλαιο, που τελευταία έχει μεγάλη ζήτηση, λόγω των πολύ ωφέλιμων συστατικών του για την υγεία μας.
Εάν η συγκομιδή γίνει αργότερα, θα έχουμε περισσότερο λάδι (ανάλογα με την ποικιλία), αλλά χαμηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερης οξύτητας. Την οξύτητα επηρεάζει και ο δάκος, που προσβάλλει τους καρπούς μερικές φορές μέσα στο φθινόπωρο, όταν βρει ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Ένα ακόμη καλό που κάνει η πρώιμη συγκομιδή είναι ότι το δέντρο δεν χρειάζεται επιπλέον ενέργεια για να ωριμάσουν οι καρποί του και μπορεί να αναπαυθεί περισσότερο χρόνο, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την επόμενη καρποφορία του.

κλαδεμα ελιας περιοδικό κήπος
επλά με δάκο περιοδικό κήπος
Ελιές με δάκο

Λίπανση της ελιάς

Για την καλύτερη απόδοση του ελαιόδεντρου, πρέπει να βοηθήσουμε, ενισχύοντας το έδαφος με λίπασμα ανάλογα με την ηλικία του.
Η λίπανση πρέπει να γίνει σε λογικά πλαίσια, γιατί η υπερβολική ποσότητα θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Επειδή κάθε ποικιλία έχει διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά (άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ιχνοστοιχεία), λαμβάνοντας υπόψη και τη σύσταση του εδάφους, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον γεωπόνο.
Έτσι, θα γνωρίζουμε ακριβώς τον τύπο του λιπάσματος, την ποσότητα και τον χρόνο που πρέπει αυτό να εφαρμοστεί στα δέντρα μας.Το κλάδεμα της ελιάς είναι απαραίτητο σχεδόν κάθε χρόνο. Καθώς κλαδεύουμε, αφαιρούμε κλωνάρια που διασταυρώνονται στο κέντρο και "λαίμαργα" κλαριά που πρέπει να κοπούν, για να μειώσουμε το ύψος των δέντρων. Όλο αυτό το υλικό συνήθως είναι μπελάς και δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Υπάρχει μία λύση που το κάνει χρήσιμο: Φτιάχνουμε μικρά δεμάτια που θα χρησιμεύσουν ως προσάναμμα στο μπάρμπεκιου και στο τζάκι, βοηθώντας να καούν τα πιο χοντρά κλαδιά. Ξεχωρίζουμε τα ίσια ξύλα, που είναι χρήσιμα σε διάφορες άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, με αυτά μπορούμε να καλύψουμε τα μέρη όπου δεν θέλουμε να πάνε οι γάτες να σκαλίσουν, κάπου που έχουμε φυτέψει στον κήπο ή σε γλάστρες.

Πώς φτιάχνονται τα δεμάτια

Διαλέγουμε ένα μαλακό μακρύ κλαδί από αυτά που λέμε "λαιμαργα" και πάνω σε αυτό τοποθετούμε κάθετα τα υπόλοιπα κλαριά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Περιτυλίγουμε το δεμάτι με αυτό το κλαρί και το πλέκουμε στην άκρη, αφού σφίξουμε καλά.
Ο σωρός από ακατάστατα κομμένα κλαδιά στο τέλος καταλαμβάνει χώρο σχετικά μικρό σε όγκο και έχει πολύ βολικό σχήμα. Αφήνουμε τα δεμάτια να ξεραθούν και τα χρησιμοποιούμε όταν τα χρειαστούμε.
κλαδεμα ελιάς περιοδικό κήπος

Για τη φυτοπροστασία και οργανική λίπανση των δέντρων σάς προτείνουμε να απευθυνθείτε στο συνεργαζόμενο με το περιοδικό μας,
Γεωπονικό κέντρο Αθηνών - Ευριπίδου 25 Αθήνα, Τηλ.: 210 32 42 853
Ο γεωπόνος Περικλής Κόνιαρης θα σας δώσει ευχαρίστως τις ανάλογες πληροφορίες και θα σας προμηθεύσει με τα ανάλογα υλικά.

πράσινες ελιές
ΕΠΑΝΩ