Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Εμβολιασμός Δέντρων

Ο εμβολιασμός των δέντρων

Ο καλύτερος τρόπος και μοναδικός, των περισσοτέρων οπωροφόρων δένδρων για πολλάπλασιασμό είναι ο εμβολιασμός. Είναι μια πρακτική φυτοτεχνική μέθοδος για να ενώσουμε δύο τμήματα φυτών που θα συμβιώσουν αρμονικά ως ένα και μόνο φυτό. Το φυτό που εμβολιάζουμε ονομάζεται υποκείμενο. Πρέπει να είναι υγιές και ανθεκτικό αφού έχει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά (βραχίονες). Εμβόλιο λέμε το κομμάτι μικρού κλαδιού και φυλλώματος που επιλέγουμε για να το ενώσουμε με το υποκείμενο. Πριν γίνει ο εμβολιασμός πρέπει να γνωρίζουμε αν προσαρμόζονται εύκολα και τα δύο μέρη.

Με τον εμβολιασμό μπορούμε να προσθέσουμε κλαδιά σε γυμνές θέσεις του δένδρου ή να αντικαταστήσουμε τμήματά του. Ακόμα έχουμε συντόμευση του χρόνου πρώτης καρποφορίας αλλά και βελτίωση του μεγέθους επίσης κάνει την παραγωγή πρώιμη.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΕΝΟΦΘΑΛΜΙΣΜΟ

Ένας τρόπος εμβολιασμού είναι ο ενοφθαλμισμός με βλασταίνοντα οφθαλμό που γίνεται την άνοιξη. Σ’ αυτή την περίπτωση ο προσκολλούμενος οφθαλμός βλασταίνει αμέσως. Το κλίμα της Ελλάδας βολεύει γι’ αυτόν τον τρόπο. Στην αρχή της βλαστικής περιόδου διαλέγουμε έναν οφθαλμό κοντά στο μίσχο. Τον κόβουμε προσεκτικά έτσι ώστε να πάρουμε φλοιό και λίγο ξύλο (σχ. 1).
Αν βολεύει η θέση πάνω στο δέντρο, είναι καλύτερα ο εμβολιασμός να γίνει από τη βορεινή πλευρά. Σχίζουμε τον φλοιό του υποκειμένου σε σχήμα «Τ» (σχ. 2). Ανασηκώνουμε προσεχτικά το φλοιό και τοποθετούμε το εμβόλιο (σχ. 3). Δένουμε από πάνω προς τα κάτω την περιοχή αφήνοντας ελεύθερο τον οφθαλμό (σχ. 4).
Μετά αφαιρούμε ένα τμήμα του υποκειμένου πάνω από το σημείο εμβολιασμού και αργότερα το αφαιρούμε τελείως.

Σε δέκα ημέρες ελέγχουμε το σημείο και χαλαρώνουμε το δέσιμο.
Όταν μεγαλώσει το νέο κλαράκι το κόβουμε πάνω από τα τρία μάτια για να διακλαδωθεί χαμηλά.
Σε δένδρα που έχουν γαλακτώδη υγρά και πολλούς χυμούς, όπως η συκιά, το «Τ» το χαράσσουμε ανάποδα ώστε να φεύγουν οι περιττοί χυμοί. Το εμβόλιο όμως το βάζουμε κανονικά όπως ήταν στο μητρικό δέντρο. Σε δένδρα που οξειδώνονται εύκολα (μαυρίζουν) όπως η καρυδιά χρειάζεται να καλύψουμε με μαστίχα εμβολιασμού την ευαίσθητη περιοχή.

Εμβολιασμοί καρποφόρων δέντρων με κεντρί

Σε αυτούς τους εμβολιασμούς χρησιμοποιούμε κομμάτια βλαστών 8-10 εκ. με ξυλοφόρα μάτια, πολύ μικρότερης διαμέτρου από τον κορμό του δένδρου που θέλουμε να εμβολιάσουμε, δηλαδή από το υποκείμενο, το οποίο πρέπει να είναι από έξι μηνών και άνω. Εμβολιάζουμε δέντρα όπως: ροδακινιά, κερασιά, αμυγδαλιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά και όλα τα πυρηνόκαρπα, ενός χρόνου μηλιά, αχλάδιά και κυδωνιά επίσης μπορούμε να ξαναεμβολιάσουμε μεγαλύτερα δέντρα, για αλλαγή ποικιλίας ή για διαφορετικό καρπό.

Στεφανωτός εμβολιασμός

Ο κορμός του υποκειμένου κόβεται ελαφρά λοξά σε ύψος 10 περίπου εκατοστά από το έδαφος ή λίγο πιο πάνω. Βάζουμε συνήθως τρία εμβόλια για μεγαλύτερη επιτυχία.
Αφού κόψουμε εγκάρσια τον κορμό με πριόνι λειαίνουμε την τομή και κάνουμε μία κατακόρυφη τομή λίγων εκατοστών με μία λεπτή και κοφτερή λάμα στον φλοιό. (φ.1) καθαρίζουμε τυχόν ρινίσματα και ανοίγουμε ελαφρώς τον φλοιό.

Εμβολιασμός με κεντρί Φ.1
Εμβολιασμός με κεντρί Φ.2

Στη βάση του εμβολίου που έχουμε πάρει από το άλλο δέντρο, κάνουμε πλάγια τομή με καλά ακονισμένο μαχαιράκι ή εμβολιαστήρι, με τρόπο που το εμβόλιο να εφαρμόζει ακριβώς στην τομή που έγινε στο υποκείμενο (φ.2).
Υπολογίζουμε να γίνουν άλλες δύο ίδιες τομές στο υποκείμενο, στις οποίες θα εφαρμόσουμε άλλα δύο εμβόλια που θα κόψουμε πλάγια με τον ίδιο τρόπο.

Κατά τη διαδικασία κρατά με ανοιχτή τη σχισμή του υποκειμένου με το μαχαιράκι και μπίζουμε τα εμβόλια (φ.3-5) προσέχοντας να εφάπτονται ακριβώς στο  εσωτερικό του φλοιού, με τρόπο ώστε να καλύπτεται ολόκληρη η πλάγια τομή.

Εμβολιασμός με κεντρί Φ.3
Εμβολιασμός με κεντρί Φ.4
Εμβολιασμός με κεντρί Φ.5

Στη συνέχεια δένουμε την περιοχή γύρω από τα εμβόλια και καλύπτουμε με πάστα εμβολιασμού όλα τα σημεία (φ6-6α).
Όταν πιάσουν τα εμβόλια κρατάμε αυτό που αναπτύχθηκε καλύτερα ή δύο από τα τρία.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εμβόλιο (δηλαδή ένα κλαράκι) πρέπει να κάνουμε την τομή στο υποκείμενο αρκετά πλάγια και το εμβόλιο να τοποθετηθεί στο ψηλότερο σημείο.

Εμβολιασμός με κεντρί Φ.6
Εμβολιασμός με κεντρί Φ.6α
ΕΠΑΝΩ