Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Τριανταφυλλιά φύτευση

Τριανταφυλλιά

Οι τριανταφυλλιές μπορούν να φυτευτούν από τον Οκτώβρη μέχρι και το Μάρτιο

Προετοιμασία για τη φύτευση τριανταφυλλιάς

Όποιος κι αν είναι ο τύπος της τριανταφυλλιάς που θα αγοράσετε και θα φυτέψετε, πρέπει να σκαφτεί το έδαφος σε βάθος τουλάχιστον 50 εκ. και να γίνει το χώμα αφράτο γύρω γύρω, ώστε να επιτρέψει την κανονική ανάπτυξη του ριζικού της συστήματος. Για να βοηθήσετε την εργασία αυτή, ποτίστε λίγο το σημείο που θα σκάψετε και ξαναποτίστε σκάβοντας. Ο τύπος του εδάφους παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του νέου φυτού.

Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τον τύπο του εδάφους μας και, αν χρειάζεται, να το εμπλουτίσουμε με ειδικό λίπασμα ή να το αναμείξουμε με άμμο κ.λπ. Πολύ καλό μείγμα είναι αυτό με έτοιμη οργανική ουσία ή καλά χωνεμένη κοπριά σε κάποια μικρή ποσότητα και κάλλιο, που βοηθά το φυτό μας να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Λέμε ότι η κοπριά πρέπει να είναι χωνεμένη πολύ καλά, γιατί κατά τη ζύμωσή της μέσα στο χώμα αναπτύσσονται πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, οι οποίες καταστρέφουν τα ριζίδια του φυτού, που προσλαμβάνουν την τροφή του από το έδαφος.



Τριανταφυλλιά βολβός

Μεταφύτευση τριανταφυλλιάς στο χώμα

Κλαδεύουμε την τριανταφυλλιά πάνω από τον τελευταίο οφθαλμό. Έτσι ευνοείται η έναρξη της βλάστησης και περιορίζεται η εξάτμιση, που παράγεται στην επιφάνεια βλαστού και φύλλων. Βάζουμε προσεχτικά το φυτό από την παλιά γλάστρα ή το χώμα και καθαρίζουμε τα μεγάλα μακριά τμήματα της ρίζας του. Τα κόβουμε με ψαλίδι, που έχουμε πρώτα απολυμάνει περνώντας το πάνω από τη φλόγα ενός αναπτήρα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τη μετάδοση ασθενειών από ιούς κ.λπ. Πριν την τοποθετήσουμε στο λάκκο που έχουμε προετοιμάσει, μπορούμε να βουτήξουμε τη ρίζα, αν δεν έχει πολύ χώμα γύρω της, μέσα σε πολτό νερού, χώματος και ειδικών ορμονών ριζοβολίας, που ευνοούν τη μεταφύτευση. Βάζουμε τις ρίζες του φυτού προσεχτικά απλωμένες πάνω στο αφράτο χώμα και σκεπάζουμε λίγο λίγο γύρω του με το χώμα που έχουμε βγάλει κι έχουμε ενισχύσει κρατώντας το φυτό σε όρθια θέση. Σταματάμε να παραχώνουμε πριν την επιφάνεια με λίγο λίπασμα του εδάφους, ώστε να υπάρχει μια «λεκάνη» που συγκρατεί το νερό ποτίσματος.

Φροντίδα τριανταφυλλιάς

Πότισμα της τριανταφυλλιάς

Η τριανταφυλλιά σπάνια έχει ανάγκη από πολύ νερό, όταν έχει ήδη δημιουργηθεί το ριζικό της σύστημα. Στα πολύ ζεστά μέρη πρέπει να ποτίζεται κοντά στη ρίζα της κατά τους ζεστούς μήνες και να αποφεύγεται το βρέξιμο των λουλουδιών και των φύλλων. Ένας μεγάλος ροδώνας θα χρειαστεί αυτόματο πότισμα για πιο σωστή και συστηματική δουλειά.

Λίπανση τριανταφυλλιάς

Αν το χώμα σας είναι γόνιμο, περιοριστείτε σε μια ετήσια λίπανση με προσθήκη λιπάσματος σε κόκκους, που θα διασκορπίσετε πάνω στο έδαφος, αφού πρώτα το σκαλίσετε. Αν όμως δείτε ότι η τριανταφυλλιά σας έχει κίτρινα φύλλα, προσβάλλεται συχνά από ασθένειες και δεν αναπτύσσεται γενικά, χρειάζεται να σκάψετε αρκετά τριγύρω και να προσθέσετε νέο χώμα, εμπλουτισμένο με οργανική ουσία και κάλιο.

Το έδαφος

Σκαλίζετε κάπου κάπου την επιφάνεια του εδάφους, για να μην αναπτύσσονται ζιζάνια και για τον καλό αερισμό του ριζικού συστήματος. Αν η τριανταφυλλιά σας προέρχεται απο εμβολιασμό όπως οι περισσότερες, πάνω σε άγριο υποκείμενο προσέχετε με το σκάλισμα να μην σκεπαστεί ως αυτό το σημείο, γιατί θα βγάλει άγρια κλωνάρια, που θα πνίξουν το φυτό μας.



Τριανταφυλλιά 3

Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς

Αν η τριανταφυλλιά μας ανθίζει σε βλάστηση του περασμένου χρόνου, κλαδεύουμε Δεκέμβριο - Ιανουάριο - Φεβρουάριο ή και νωρίτερα στα ήπια κλίματα. Tα περισσότερα όμως είδη τριανταφυλλιάς ανθίζουν σε τρέχουσα βλάστηση. Το κλάδεμά τους γίνεται το Μάρτιο - Απρίλιο.

Αναρριχώμενη τριανταφυλλιά

Οι περισσότερες του είδους ανθίζουν στην τρέχουσα βλάστηση. Οι νέοι βλαστοί σχηματίζονται στο πλάι του παλιού ξύλου και μερικοί στη βάση του φυτού. Προς το τέλος του φθινοπώρου κλαδεύουμε στα 2-3 μάτια τους πλευρικούς βλαστούς (Σχ. Α) και κόβουμε τελείως τους νέους, που βγήκαν από κάτω και χαλάνε τη συμμετρία του φυτού μας, εκτός αν χρειάζονται, για ν’ αντικαταστήσουν κάποιον κατεστραμμένο ξυλώδη. Το κανονικό κλάδεμα γίνεται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Τότε αφαιρούμε αδύνατα ή κατεστραμμένα ξύλα και κόβουμε κύριους βλαστούς, αν υπερβαίνουν στο ύψος το διαθέσιμο χώρο μας. Επίσης κλαδεύουμε πλευρικούς βλαστούς που άνθισαν στα 2-3 μάτια. Αν η βάση του φυτού μας αρχίζει να γυμνώνεται, μπορούμε να κλαδέψουμε κοντά στο έδαφος ένα κεντρικό στέλεχος που δεν είναι πολύ μεγάλο, για να ενθαρρύνουμε τη βλάστηση χαμηλά. Τους κεντρικούς ασθενικούς βλαστούς τους κόβουμε στο μισό του μήκους τους, για να διακλαδώσουν.

Θαμνώδης τριανταφυλλιά

Αν αφήσουμε μία θαμνώδη τριανταφυλλιά ακλάδευτη, θα αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα και μετά από λίγα χρόνια θα ξεγυμνωθεί η βάση του φυτού, ενώ η ανθοφορία θα μειωθεί. Τα πρώτα 3 χρόνια κλαδεύουμε αυστηρά, 1ο και 2ο χρόνο κλαδεύουμε 30 cm επόμενα χρόνια διατηρούμε το σχήμα του θάμνου κλαδεύοντας ελαφρά, δηλαδή κλαδεύουμε τους δυνατούς βλαστούς κατά 1/3 και αντικαθιστούμε σταδιακά τα γέρικα κλαδιά με νέα που αναπτύχθηκαν. Αν σχηματίστηκαν νέοι βλαστοί από τη βάση του φυτού ,κλαδεύονται στα 4 μάτια και ο τελευταίος οφθαλμός να έχει κατεύθυνση προς τα έξω, για να μην διακλαδωθεί προς το κέντρο. Αφαιρούμε τα άρρωστα ή ατροφικά ξύλα. Τη βλάστηση που σχηματίστηκε πάνω σε παλιό ξύλο την κλαδεύουμε στα 2 μάτια. Μετά την άνθιση πρέπει ν’ αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη. Αν έχουμε αφήσει στην τύχη της μια τριανταφυλλιά του είδους αυτού, χρειάζεται κάπως αυστηρό κλάδεμα, για να σχηματιστεί σωστά. Στην αρχή θα βγάλει λιγότερα και μεγαλύτερα άνθη αλλά γρήγορα θα αποκατασταθεί η σωστή ανθοφορία της.

Δενδρώδης τριανταφυλλιά

Όπως αναφέραμε πιο πάνω η τριανταφυλλιά αυτή έχει σχηματιστεί με εμβολιασμό σε στέλεχος ενός μέτρου και άνω, που διατηρείται χωρίς πλευρικούς βλαστούς. Πρέπει λοιπόν να κόβονται στη βάση τους, αν τυχόν αναπτυχθούν πλευρικοί βλαστοί σ’ αυτό το στέλεχος. Από το μπόλι και πάνω οι βλαστοί πρέπει να κλαδεύονται στα 3-4 μάτια, για να μην μακρύνουν πολύ και είναι ευάλωτοι σε ισχυρούς ανέμους. Τους πλευρικούς που θα σχηματιστούν αργότερα κοντά στην τομή κλαδέματος του προηγούμενου έτους τους κόβουμε στα 2 μάτια (σχ. Β).

τριανταφυλλιά κλάδεμα
ΕΠΑΝΩ