Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Χειμερινές εργασίες στη βεράντα

Χειμερινές εργασίες στη βεράντα

Το χειμώνα η μπαλκονόπορτα κλείνει ερμητικά. Η βεράντα χρησιμοποιείται σπάνια. Από την άνοιξη όμως και μετά θα ανοίξει πάλι κι εμείς πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουμε τη φύση στο μπαλκόνι μας.

Χειμερινές εργασίες στη βεράνταΧρειάζεται δουλειά γι’αυτό. Όλα τα λουλούδια δεν αντέχουν στο κρύο. Θα πρέπει να προφυλάξουμε κάποια. Τα μεγάλα φυτά σε γλάστρες που χρειάζονται προστασία από την παγωνιά και δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν μπορούν να τυλιχτούν με τσουβάλι κοντά στη ρίζα τους ή πλαστικό φύλλο αεροπλάστ. Υπάρχει στην αγορά λινάτσα σε ρολό της εταιρείας Stocker για πολλές χρήσεις. Επίσης μπορείτε να ζητήσετε τον δίσκο εδάφους που χρησιμοποιείται και σε κήπους για την κάλυψη της επιφάνειας του χώματος κοντά στον κορμό του φυτού.

Κάποιες μικρότερες γλάστρες μπορούν να μεταφερθούν σε χώρους μέσα στο σπίτι, όχι κοντά σε σώματα θέρμανσης αλλά σε φωτεινές και αεριζόμενες θέσεις.

Οι μπιγκόνιες 

Οι μπιγκόνιες είναι πολύ όμορφα φυτά και σίγουρα θα έχουν μια καλή θέση στη βεράντα σας. Για να ξεχειμωνιάσουν και να δώσουν πλούσια ανθοφορία την άνοιξη πρέπει να τις περιποιηθείτε κατάλληλα. Μόλις αρχίσουν τα πρώτα κρύα το φθινόπωρο, βάλτε τις μπιγκόνιες σε φωτιζόμενη θέση μέσα στο σπίτι και φροντίστε τις σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Μετά το τέλος της ανθοφορίας τους πρέπει να ξεκουραστεί το υπόγειο τμήμα τους. Κόψτε τα ξερά φύλλα και βγάλτε τους κονδύλους από το χώμα, στεγνώστε τους και φυλάξτε τους για τον χειμώνα μέσα σε ξηρή τύρφη, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

arthro_teyxos4_image2

Τα πελαργόνια

Τα πελαργόνια που ανθίζουν ακατάπαυστα όλο το καλοκαίρι πρέπει να μπουν σε προφυλαγμένες θέσεις για να βγάλουν τον χειμώνα. Στο τέλος του φθινοπώρου σκεπάστε τα με λινάτσα και ποτίστε πολύ αραιά τις γλάστρες τους, ώστε να διατηρούνται ελαφρώς υγρά. Την άνοιξη κόψτε τα χαμηλά, έως και 20 εκατοστά, στο “μάτι”. Θα πετάξουν τους νέους βλαστούς και, αν ανανεώσετε το χώμα τους, θα έχετε πλούσια ανθοφορία και πάλι.
Σε περιοχές με ήπιο κλίμα τα πελαργόνια τα καταφέρνουν και χωρίς ιδιαίτερες περιποιήσεις. Την άνοιξη όμως θέλουν καθάρισμα από τα ξερά κλαδιά και τα φύλλα τους, ώστε να πετάξουν νέα.

arthro_teyxos4_pelargoni
Οι βολβοί που έχουν πληθύνει και ασφυκτυούν στη γλάστρα θέλουν αραίωμα στο τέλος του καλοκαιριού. Πρέπει να τους ξεφυτέψουμε, να τους καθαρίσουμε από το χώμα, να τους ξεχωρίσουμε σε μικρούς και μεγάλους. Να ξαναφυτέψουμε τους πιο ώριμους, ανοιξιάτικης ανθοφορίας, και να βάλουμε σε φυτώριο τους μικρούς, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά από αυτούς αργότερα (1-2 χρόνια).

Οι βολβοί για καλοκαιρινά λουλούδια, όπως τα λίλιουμ, οι ντάλιες κ.λπ., καλό είναι να αποθηκευτούν με τύρφη σε προφυλαγμένο μέρος και να φυτευτούν την άνοιξη.

ΕΠΑΝΩ