Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

φυτευουμε πατάτες στον κήπο

Πατάτες στον Κήπο

Αν φυτέψετε στον κήπο σας πατατόσπορο (δηλαδή κονδύλους πατάτας του εμπορίου) στο τέλος του χειμώνα, σε 3-5 μήνες θα έχετε τις δικές σας νόστιμες καλοκαιρινές πατατούλες.

Φύτευση πατάτας περιοδικό κήπος και σπίτι

Προετοιμασία για τη φύτευση της πατάτας

Το φυτό αυτό καλλιεργείται με επιτυχία σε όλη τη χώρα αν και οι πιο ονομαστές πατάτες είναι αυτές του Νευροκοπίου και της Νάξου.
Ξεκινήστε την καλλιέργεια προς το τέλος του χειμώνα όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 5 βαθμούς Kελσίου. Οι πατάτες χρειάζονται αφράτο χώμα καλά εμπλουτισμένο με οργανική ουσία. Για κάθε 10 τετρ. μέτρα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 20 κιλά κομπόστ η επιλεγμένη και χωνεμένη κοπριά.
Σκάψτε σε βάθος 50 ως 60 εκ. Φρεζάρετε (30 ως 40 εκ.) για να ενσωματωθεί καλά η οργανική ουσία. Ισιώστε το έδαφος με την τσουγκράνα και φτιάξτε αυλάκια ανά 50-70 εκ. με τη βοήθεια σπάγκου για τις ευθείες.
Ανοίξτε λακκούβες βάθους 12-15εκ. σε έδαφος ελαφρώς υγρό και σε απόσταση περίπου 30 εκ. μεταξύ τους. Τοποθετήστε έναν κόνδυλο σε κάθε λακούβα με τα φύτρα προς τα επάνω. Αν ο προβλαστημένος πατατόσπορος είναι μεγάλος θα τον κόψετε οριζόντια, έτσι ώστε να υπάρχουν φύτρα και στις δύο πλευρές.

Πατατόσπορος

Αν ο πατατόσπορος που θα αγοράσουμε δεν έχει πετάξει μάτια (φύτρες) στρώνουμε από μία σειρά πατατόσπορο σε διάτρητα τελάρα για να αερίζονται ώστε να μην σαπίσουν και φροντίζουμε τα σημεία που έχουν μάτια να είναι προς τα επάνω. Αφήνουμε για ένα περίπου μήνα τον πατατόσπορο σε ημισκιερό μέρος. Αν έχουν φυτρώσει αρκετά μάτια θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία. Αφαιρούμε τον βλαστό της κορυφής που συνήθως βγαίνει πρώτος, ώστε να μεγαλώσουν καλά οι υπόλοιποι βλαστοί. Δεν χρησιμοποιούμε όσους πατατόσπορους είναι ξεροί ή πολύ μαλακοί.
Με την τεχνική της προβλαστησης του πατατόσπορου θα έχουμε πιο γρήγορη ανάπτυξη των φυτών στο χωράφι και πρωιμότερη παραγωγή.

πατατόσπορος κήπος και σπίτι

Παράχωμα τους βλαστούς της πατάτας

Όταν οι βλαστοί της πατάτας αρχίσουν να φαίνονται στην επιφάνεια του εδάφους και φτάσουν περίπου 10εκ. μαζεύουμε χώμα από δεξιά και αριστερά τους δημιουργώντας αυλάκια άρδευσης. Έτσι θα σχηματιστούν περισσότεροι στόλωνες και θα προφυλαχθούν οι κόνδυλοι από την έκθεση στον ήλιο. Καθώς μεγαλώνουν οι βλαστοί στα 20-30 εκ. ενισχύουμε το ανάχωμα καλύπτοντας τους και πάλι με χώμα εμπλουτισμένο αφού προηγουμένως ραντίσουμε με ένα χαλκούχο σκεύασμα το βλαστό.

παράχωμα πατάτας περιοδικό

Φροντίδες

Σκαλίζουμε γύρω από τα φυτά και ξεριζώνουμε τα ζιζάνια που σίγουρα θα έχουν φυτρώσει στο πλούσιο αυτό έδαφος. Έτσι το χώμα γίνεται πιο ελαφρύ και βοηθάμε ώστε να αερίζονται καλά τα υπόγεια τμήματα των φυτών.
Διορθώνουμε τα αναχώματα τακτικά σκαλίζοντας ανάμεσα στις γραμμές.
Ραντίσματα με χαλκούχα σκευάσματα κατά διαστήματα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των φυτών που μπορεί να προσβληθούν από μύκητες και βακτήρια.
Δεν φυτεύουμε πατάτες σε εδάφη που έχουμε φυτέψει προηγουμένως ντομάτες, ξανά πατάτες, μελιτζάνες πιπεριές και φράουλες για 2-3 χρόνια. Επίσης αποφεύγουμε να καλλιεργήσουμε πατάτες όπου υπήρχαν προσφάτως γρασίδια ή κοντά σε αυτά γιατί συνήθως αναπτύσσονται πληθυσμοί σιδηροσκωλήκων.
Στο τέλος κάθε καλλιεργητικής περιόδου καλό είναι να ενσωματώνουμε στο έδαφος τα φυτικά υπολείμματα, ώστε να παρεμποδίζεται η διαχείμανση των παρασίτων επάνω σε αυτά.

Ρίζες πατάτας

η παραγωγή πατάτας από ένα πατατόσπορο

Πότισμα - Λίπανση

Ποτίζουμε αμέσως μόλις φυτευτούν οι κόνδυλοι και αφήνουμε ώσπου να βγουν οι πρώτοι βλαστοί. Μετά ποτίζουμε κάθε εβδομάδα και ανάλογα με τον καιρό. Για την καλή παραγωγή της πατάτας χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία κυρίως κατά την περίοδο της άνθησης και του σχηματισμού των κονδύλων. Το πότισμα γίνεται τακτικά έως ότου αρχίζει να κιτρινίζει το υπέργειο τμήμα των φυτών. Αυτό δείχνει ότι βρισκόμαστε κοντά στην περίοδο συγκομιδής και ότι δεν χρειάζονται πλέον πότισμα.

Κάθε 20 μέρες από την άνθηση των φυτών και μετά, λιπαίνουμε με υγρό βιολογικό λίπασμα, που διαλύουμε στο νερό του ποτίσματος και το ρίχνουμε με ποτιστήρι κοντά στις ρίζες των φυτών.
Μπορούμε να κάνουμε και διαφυλλική λίπανση με ψεκασμό των φυτών με εκχύλισμα φυκιών.

Συγκομιδή πατάτας

Συγκομιδή πατατών

Αφού συμπληρωθούν 90 - 140 μέρες, δοκιμάζουμε αρχικά ένα φυτό.

Κόβουμε το υπέργειο τμήμα του φυτού και ξεθάβουμε μαλακά τις πατάτες με τσαπάκι η πατόφτυαρο.

Τις καθαρίζουμε από το χώμα και αφήνουμε 2-3 ώρες στον ήλιο να στεγνώσουν.

Αποθηκεύουμε σε διάτρητα τελάρα η σακί δίχτυ, σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Πατατόσπορο, βιολογικά σκευάσματα για λίπανση και πρόληψη ασθενειών, θα βρείτε στο Γεωπονικό κέντρο Αθηνών άμεσα (2103242853).

Αν τηλεφωνήσετε στην εταιρεία Gemma (2102434006) θα σας συστήσουν για τον ίδιο λόγο καταστήματα πού βρίσκονται κοντά στην περιοχή σας και μπορείτε να αγοράσετε δικά τους πιστοποιημένα προϊόντα.

ΕΠΑΝΩ