Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Παγετός έκαψε τα φυτά σας;

Τι θα κάνετε για να επανέλθουν

Αυτό που ουσιαστικά δημιουργεί τα προβλήματα την εποχή του παγετού είναι το νερό. Το νερό παγώνει στο έδαφος κατά τις χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις ρίζες των φυτών. Επίσης και τα κύτταρα των φυτών μπορεί να επηρεαστούν από τον παγετό και να καταστραφούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις συνθήκες αντιμετωπίζουν τα νεαρά φυτά που έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα.

Φροντίδες και προφυλάξεις πριν τον παγετό

Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε τακτικά για τον καιρό, ώστε:

  • Να ποτίσουμε τα φυτά μας 1-2 μέρες νωρίτερα.
  • Να ψεκάσουμε με έναν ενεργοποιητή, (σκεύασμα φυτικής προέλευσης από φύκια κ.λπ. για αναζωογόνηση) ώστε να ισχυροποιηθεί η άμυνά τους.
  • Να καλύψουμε με αντιπαγετικό πανί ή γεωύφασμα ή διάτρητο νάυλον τα πιο ευαίσθητα φυτά κυρίως μικρής ηλικίας. Ορισμένα από αυτά είναι η βουκαμβίλια, το πολύγαλα, το γαριδάκι (ή βελοπερόνη), η φούξια, ο ιβίσκος σινικός, οι φίκοι όλων των ειδών, η ποϊνσέττια (ή αλεξανδρινό), τα εσπεριδοειδή, το γεράνι, η ευγενία, η κάσσια, το πελαργόνι, η φελίτσια, η κουφέα, η αρωκάρια κ.λπ.
  • Να αφαιρέσουμε τους προγραμματιστές άρδευσης που βρίσκονται τοποθετημένοι σε βρύσες και να βεβαιωθούμε ότι το δίκτυο άρδευσης δεν βρίσκεται υπό πίεση.


Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τα φυτά μας μετά τον παγετό

Μετά από τον παγετό ψεκάζουμε με έναν ενεργοποιητή, αν δεν είχαμε ψεκάσει νωρίτερα από 15 μέρες, και δεν κλαδεύουμε αμέσως τα τυχόν προσβεβλημένα μέρη των φυτών, γιατί μπορεί αργότερα να αναβλαστήσουν. Τα κλαδεύουμε μετά την αναβλάστησή τους σε σημεία που θα ξεχωρίζουν πλέον τα ξερά τμήματα.
Επίσης, καλό είναι να γίνει και ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα σύμφωνα με τις συμβουλές του γεωπόνου σας.
Αν τα φυτά μας έχουν επάνω τους χιόνι, αποφεύγουμε γενικώς να τα τινάζουμε. Το χιόνι διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή και τα προστατεύει από τον παγετό που θα ακολουθήσει κατά το λιώσιμό του. Η μόνη περίπτωση για να τινάζουμε τα φυτά μας είναι να έχουν επάνω τους πολύ χιόνι που θα προκαλέσει σπάσιμο των κλαδιών. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση τινάζουμε μόνο μέρος της ποσότητας του χιονιού και δεν τα καθαρίζουμε τελείως.

Μην αρχίσετε φύτευσεις και μεταφύτευσεις ημέρες με κρύο. Αποφύγετε τα κλαδέματα όπως αναφέραμε πιο πάνω εφόσον οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές. Μην εκθέτετε τα φυτά σε γλάστρα που έχουν ζημιές, σε απόλυτο ήλιο. Μην ποτίζετε τα φυτά που που μπορεί να φαίνονται μαραμένα πριν κάνετε τον απαραίτητο έλεγχο στο χώμα τους. Ίσως πάσχουν από υπερβολική υγρασία στις ρίζες τους. Αδειάζετε συχνά το πιατάκι πού συγκεντρώνεται νερό από τη γλάστρα σας. Αυτό θα βοηθήσει να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού σας.

παγετός φυτά

Κλάδεμα μετά τον παγετό και αφού ο καιρός δεν είναι βροχερός και δεν φυσάει δυνατος αέρας

παγετός φυτά

Μετά τους παγετούς και τη σχετική άνοδο της θερμοκρασίας μπορούμε να αφαιρέσουμε τα ξερά η σάπια κλαδιά, τα κίτρινα φύλλα των αειθαλών δέντρων και των θάμνων που έπαθαν ζημιές από τον παγετό διαμορφώνοντας συγχρόνως και το σχήμα τους. Οι τομές του κλαδέματος πρέπει να είναι λείες και πλάγιες για αυτό χρησιμοποιούμε πολύ καλό και κοφτερό εργαλείο. Καλό είναι να απολυμαίνουμε κατά διαστήματα και από δέντρο σε δέντρο τα εργαλεία πού κλαδεύουμε σε διάλυμα νερού και μικρού μέρους χλωρίνης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τη μετάδοση των ασθενειών.
Για τις μεγάλες τομές κατά το κλάδεμα (2-3 cm) που αργούν να κλείσουν, καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί την ειδική πάστα δενδροκομίας ώστε να κλείνουμε τις τομές αυτές. Έτσι το ξύλο δεν θα έρθει σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.

ΕΠΑΝΩ