Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

βολβοί του καλοκαιριού

Βολβοί του καλοκαιριού

Όταν μιλάμε για φυτά που αναπτύσσονται από βολβούς, συνήθως εννοούμε αυτά που ανθίζουν την άνοιξη, όπως ο νάρκισσος, η τουλίπα κ.λπ.

Αυτά γνωρίζουν οι περισσότεροι. Τα βολβώδη, όμως, που ανθίζουν το καλοκαίρι και φυτεύονται νωρίς την άνοιξη, είναι τα περισσότερα. Όταν λέμε "βολβός", δεν εννοούμε μόνο αυτούς που μοιάζουν με το κοινό κρεμμύδι, αλλά και τους κονδυλώδεις βολβούς που δεν έχουν χιτώνες, αλλά είναι διογκωμένα ριζώματα. Π.χ. η ίριδα έχει υπόγεια επιμήκη και σαρκώδη στελέχη. Η ανεμώνη και η μπιγκόνια έχουν κονδύλους. Η ντάλια και η νεραγκούλα έχουν κονδυλώδεις ρίζες.



Πώς διαλέγουμε υγιείς βολβούς;

Οι βολβοί που θα φυτέψουμε δεν πρέπει να είναι μαλακοί ούτε ξεροί. Πρέπει να είναι καθαροί και συμπαγείς. Αν τους ψηλαφήσετε, θα διαπιστώσετε την ποιότητά τους. Στη συσκευασία με τύρφη στην οποία πωλούνται μπορούν να διατηρηθούν, ώσπου να φυτευτούν. Αν όμως τους αγοράσετε χύμα, πρέπει να τους φυτέψετε αμέσως ή να τους διατηρήσετε για λίγο διάστημα σε νωπή τύρφη.

Βολβός Ημεροκαλλις Περιοδικό κήπος
Βολβός Ημερόκαλλις
Βολβός Ντάλιας
Βολβός Ντάλιας
Βολβός Γλοξίνια
Βολβός Γκλοξίνια
γλαδιόλες βολβοί του καλοκαιριού

Γλαδιόλες

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες με υπέροχα λουλούδια. Φυτεύονται από τα μέσα Μαρτίου και μετά, με βολβώδεις κονδύλους, σε βάθος περίπου 10 εκ. που θα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 10 εκ.

γκλοξίνια βολβοί του καλοκαιριού

Γκλοξίνια

Ξεκινάμε να φυτεύουμε κονδύλους μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, σχεδόν επιφανειακά, σε φυτώριο με υγρή τύρφη και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20°C. Όταν τα φυτά γίνουν 2-5 εκ., τα μεταφυτεύουμε σε γλάστρες με μείγμα χώματος πλούσιο σε οργανική ουσία (κομπόστ) και τύρφη.

Ημεροκαλλις βολβοί του καλοκαιριού

Λίλιουμ και ημεροκαλλίς

Φυτεύουμε βολβούς που είναι πολύ ανθεκτικοί. Τα άνθη τους εμφανίζονται σε πολύ όμορφα, ζεστά χρώματα, που αρκετά από αυτά ευωδιάζουν. Φυτέψτε τους νέους βολβούς την άνοιξη. Τα λίλιουμ θέλουν 7-8 ώρες την ημέρα έκθεση στον ήλιο. Επιλέξτε την κατάλληλη θέση γι’ αυτά στον κήπο ή στη βεράντα.

Ντάλια βολβοί του καλοκαιριού

Ντάλια

Φυτεύουμε κονδύλους σε ηλιόλουστες και ζεστές θέσεις σε βάθος 12-15 εκ. Ένας πάσσαλος, τουλάχιστον 1 μ., θα φανεί πολύ χρήσιμος δίπλα σε κάθε κόνδυλο, καθώς το φυτό θα αναπτύσσεται σε ύψος και θα χρειαστεί στήριξη.



Γενικές οδηγίες

Αν φυτεύσουμε τους βολβούς σε νωπό έδαφος, δεν χρειάζονται πότισμα τουλάχιστον για 3-4 εβδομάδες. Κατόπιν, ποτίζουμε τακτικά, χωρίς να αφήσουμε το έδαφος να στεγνώσει, αλλά ούτε και να είναι λασπωμένο, γιατί τότε μπορεί να σαπίσουν.
Το έδαφος που θα βάλουμε τους βολβούς πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε οργανική ουσία (επιλέγουμε να συμπληρώσουμε το σωστό μείγμα χώματος με κομπόστ).
Στο τέλος της ανθοφορίας των φυτών αυτών μπορούμε να αφήσουμε τους κονδύλους, τα ριζώματα και τους άλλους βολβούς μέσα στο έδαφος, όπου θα πολλαπλασιαστούν και θα ανθίσουν τον επόμενο χρόνο. Αν υπάρχει η δυνατότητα, τους ξεθάβουμε προς το τέλος του καλοκαιριού και, αφού τους καθαρίσουμε από το χώμα με ένα πινέλο, τους τοποθετούμε σε τύρφη και τους βάζουμε σε δροσερό και σκιερό σημείο να ξεχειμωνιάσουν. Την επόμενη άνοιξη φυτεύουμε τους μεγαλύτερους στον κήπο και σε γλάστρες, ενώ τους μικρούς τους φυτεύουμε σε κασόνι με τύρφη και λίγο χώμα. Εκεί θα αναπτυχθούν και θα τους χρησιμοποιήσουμε την επόμενη χρονιά, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία.

Άλλοι βολβοί που φυτεύονται άνοιξη

Αγάπανθος, αγκουιλέγια, εχινάτσια, κάλλα, μπιγκόνια, νάρκισσος, υάκινθος, μιγκέ αρωματικό, κ.λπ.

βολβοί του καλοκαιριού


ΕΠΑΝΩ