Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

ανανεωση του γκαζον

Ανανέωση του γκαζόν

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να διατηρήσουμε την υγεία του χλοοτάπητα μας

Σπουδαίο ρόλο παίζουν το κλίμα και το είδος του εδάφους μας (π.χ. σε ξηροθερμικές περιοχές συνιστάται η σπορά βαθύριζων ποικιλιών που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό αλλά και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε ασθένειες). Αν σπείρουμε το κατάλληλο μείγμα και τοποθετήσουμε σωστά το αυτόματο πότισμα έχουμε κάνει εξαρχής το καλύτερο.
Η συντήρηση από κει και πέρα είναι αυτή που θα βοηθήσει το γρασίδι μας να αναπτυχθεί σωστά και να έχει καλή εικόνα.



ανανέωση γκαζόν

Κούρεμα

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι η αυξομείωση του ύψους κοπής στις διάφορες εποχές του χρόνου. Σχετικά χαμηλά κουρεύουμε το γρασίδι την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι το ύψος κοπής πρέπει να διατηρείται υψηλό ώστε να μειώνουμε τη δραστηριότητα των φυτών και τις ανάγκες τους για νερό.

Αερισμός του χλοοτάπητα

Μία πολύ χρήσιμη εργασία που πρέπει να γίνεται αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου με σκοπό την απομάκρυνση των υπολειμμάτων κοπής που αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο υπόστρωμα για την ανάπτυξη ασθενειών. Το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται αν διαθέτουμε αεριστήρα - επισπορέα ώστε κατά την εργασία μπορεί να προσθέτει σπόρο για να συμπληρώνει τα πιθανά κενά του τάπητα. Για τον αερισμό μπορούμε να χρησιμοποιούμε επίσης τα ειδικά παπούτσια.

ανανέωση γκαζόν


ανανέωση γκαζόν

Πότισμα

Ένα καλό και τακτικά ελεγχόμενο πρόγραμμα ποτίσματος που θα περιλαμβάνει όλη τη φυτεμένη περιοχή θα βοηθήσει ώστε η κατανομή του νερού να γίνεται σωστά. Παρά του ότι το γκαζόν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό, το υπερβολικό πότισμά του, δημιουργεί σειρά προβλημάτων (όπως σήψη τριχοειδών αγγείων με τα οποία τα φυτά προσλαμβάνουν την τροφή και περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων).

Λίπανση

Τα λιπάσματα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι βραδείας αποδέσμευσης και όχι άμεσης. Η χρήση άμεσων αζωτούχων λιπασμάτων δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα από πλευράς εμφάνισης, όμως ταυτόχρονα υπονομεύει το ριζικό σύστημα και την μελλοντική του ανάπτυξη σε βάθος. Έτσι σε περιπτώσεις έλλειψης υγρασίας εμποδίζεται η ικανότητα ανναβλάστησης και γενικά ο τάπητας γίνεται πιο ευαίσθητος σε μυκητολογικές ασθένειες.

Ασθένειες που προσβάλλουν το γκαζόν

Η προσβολή από μύκητες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υποβάθμισης της εμφάνισης του χλοοτάπητα που συχνά φτάνει μέχρι την τελική του καταστροφή. Μία σειρά προγραμματισμένων προληπτικών ψεκασμών στις αρχές του καλοκαιριού είναι αναγκαία. Συνιστάται η χρήση μυκητοκτόνων με εναλλαγή μεταξύ τους διαδοχικά για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας από τα στελέχη των μυκήτων. Ακριβώς για αυτό χρειάζεται να ερωτηθεί συντηρητής του γκαζόν με επιστημονική κατάρτιση.
Σε περίπτωση εφαρμογής μυκητοκτόνων δεν πρέπει να ποτίσουμε για 24 ώρες.
Συνιστώνται οι ψεκασμοί με οργανικά μυκητοκτόνα και η εφαρμογή προστατευτικών σκευασμάτων προληπτικά.

ανανέωση γκαζόν
ανανέωση γκαζόν

Τα πιο συχνά συμπτώματα από προσβολή ασθενειών του γκαζόν:

  • Παρατηρούνται στα φύλλα μικρές σταχτί και μαύρες κηλίδες που αργότερα γίνονται καφέ.
  • Σε μεγάλη προσβολή ο χλοοτάπητας μοιάζει σαν καμμένος.
  • Ξηρότητα των φύλλων σε σημεία και εμφάνιση σκόνης σε χρώμα σκουριάς.
  • Ολόκληρα τμήματα του γκαζόν ξηραίνονται αν και ποτίζονται.
  • Η προσβολή της ρίζας προκαλεί μείωση της ανάπτυξης ενώ παρατηρείται αλλαγή χρώματος στο λαιμό του φυτού και τη ρίζα του.


ΕΠΑΝΩ