Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

αναμόρφωση και κατασκευή βραχόκηπου

Αναμόρφωση και κατασκευή βραχόκηπου

Oι βραχόκηποι προσφέρουν ξεχωριστή ομορφιά και πρωτοτυπία στον κήπο ανάλογα με τη μορφή και την κατασκευή τους. Χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σήμερα στην κηποτεχνία, τόσο για τη δημιουργία ιδιωτικών κήπων, όσο και των δημοσίων χώρων πρασίνου αλλά και των επαγγελματικών χώρων.

vrahokipos1Επανερχόμεθα λοιπόν, στο θέμα του βραχόκηπου, δίνοντάς σας πληροφορίες και οδηγίες για την αναμόρφωση και την κατασκευή του.
Ως βραχόκηπο μπορούμε να ορίσουμε το χώρο εκείνο του κήπου ή του πάρκου ή του επαγγελματικού χώρου, όπου συνδυάζονται σε μια ιδιότυπη συμβίωση ζωντανά στοιχεία (βραχόφιλα φυτά - φυτά που ευδοκιμούν σε βραχώδες και άγονο έδαφος) με αδρανή στοιχεία (φυσικοί βράχοι). Από τον παραπάνω ορισμό καταλαβαίνουμε ότι ο βραχόκηπος αυτός καθ' αυτός δεν είναι όλος ο κήπος, αλλά μόνο ένα κομμάτι του κήπου ή ένα μέρος του, όπως είναι και η μπορντούρα από αειθαλείς θάμνους, η ομάδα θάμνων, η ομάδα δένδρων, η δενδροστοιχεία, η συστάδα δένδρων-θάμνων, τα παρτέρια ετήσιων ή πολυετών φυτών και ο χλοοτάπητας, που σε συνδυασμό μεταξύ τους –κατάλληλο όμως– μας δίνουν ένα ιδιαίτερο αισθητικά διακοσμητικό αποτέλεσμα, τον κήπο.
O βραχόκηπος είναι ένας τεχνητός λοφίσκος, οι διαστάσεις του οποίου ποικίλλουν ανάλογα με τις διαστάσεις του κήπου ή του πάρκου που θα κατασκευασθεί και φέρει πάνω του φυσικές πέτρες και φυτά σε μια αναλογία περίπου 50-50.

Γιατί οι βραχόκηποι παρουσιάζουν κηποτεχνικό ενδιαφέρον;

Ειδικά στην Ελλάδα παρατηρήθηκε από το φυσικό περιβάλλον των βουνών της Μεσογείου ότι οι φυσικοί βράχοι με την ποικιλία των μορφών, των όγκων και των χρωμάτων τους έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία, όταν συνδυάζοται κατάλληλα με ορισμένα φυτά. Oι βραχόκηποι ιδιαίτερα στην Αττική, που μοιάζει με τεράστιο βραχόκηπο δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη φύση. Παράλληλα ομορφαίνουν τον κήπο σπάζοντας τη μονοτονία, αν κατασκευαστούν ανάμεσα στο γκαζόν ή σε κάποιες άχαρες γωνίες του κήπου.
O σημαντικότερος όμως λόγος, για τον οποίο η κατασκευή ενός βραχόκηπου παρουσιάζει ιδιαίτερο κηποτεχνικό ενδιαφέρον, είναι ότι τα φυτά που χρησιμοποιούνται είναι ανθεκτικά σε ξερά και άγονα εδάφη, επομένως δεν απαιτούν πολύ νερό και λίπανση, καθώς και οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι ελάχιστες. Άρα, εκτός από τα αρχικά έξοδα κατασκευής απαιτούν ελάχιστα έξοδα συντήρησης.

Δημιουργία κατάλληλου λοφίσκου

Πρέπει οι διαστάσεις του βραχόκηπου να ακολουθούν τις διαστάσεις του κήπου ως προς το μέγεθος, αλλά να έχει και τη μορφή λόφου (το κέντρο υπερυψωμένο). Επίσης ο βραχόκηπος να μη βρίσκεται κοντά σε δένδρα ή σε μέρος που σκιάζεται πολύ. Πρέπει να έχει καλή θέα, δηλαδή να είναι ορατός από τα παράθυρα του σπιτιού ή από την βεράντα και όχι να είναι κρυμμένος πίσω από συστάδα δένδρων ή θάμνων, γιατί, ας μη ξεχνάμε, ο βραχόκηπος είναι στην ουσία ένα "ιδιόμορφο παρτέρι με πέτρες και φυτά". Ιδιαίτερη σημασία όμως πρέπει να δοθεί στην υφή του χώματος. Πρέπει το χώμα του βραχόκηπου να είναι κατά κύριο λόγο ελαφρύ και με καλή αποστράγγιση. Τέτοιο χώμα είναι το αμμοαργιλώδες και πρέπει ανά 30-50 cm ύψους να φέρει στρώσεις στράγγισης με χοντρό χαλίκι πάχους 6-8 εκ., τυχαία διάταξη κατά το 1/2 ή 1/3 του μεγέθους τους και με τέτοια κλίση, που να βοηθούν στη συγκράτηση του χώματος, ώστε να αποφευχθεί η διάβρωση από το νερό.

Επιλογή κατάλληλων φυτών για βραχόκηπο

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, σ' ένα βραχόκηπο από τη στιγμή που τον φτιάχνουμε, λόγω της ύπαρξης πολλών φυτών και πετρών, δημιουργούνται άσχημες συνθήκες (εδαφικές) για τη διαβίωση των φυτών. Έτσι τα φυτά, που θα επιλέξουμε, πρέπει να είναι "ανθεκτικά" σε ξερά και άγονα εδάφη.
Χρειαζόμαστε μικρούς θάμνους π.χ. κυδωνίαστρο οριζοντιόκλαδο, γιουνίπερο τον έρποντα, Ερυθρελάτη (Picea pungens varglauca globosa) κ.λπ. Συνήθως στο κέντρο του βραχόκηπου χρησιμοποιείται ένα από αυτά τα φυτά, όπως επίσης και μία κορδελίνη ή δράκαινα ή Γιούκα, ώστε να είναι επιβλητικό και να φαίνεται από παντού. Δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιούμε σ' ένα βραχόκηπο πολλά τέτοια μεγάλα σχετικά με τις διαστάσεις του βραχόκηπου φυτά.

arthro_teyxos1_braxokiposΣ' ένα βραχόκηπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν

1. Κακτοειδή
2. Παχύφυτα
3. Πολυετή ποώδη και ετήσια φυτά.

Συντήρηση Βραχόκηπου

O βραχόκηπος δε χρειάζεται πολλή συντήρηση, ειδικά αν επιλεγούν τα κατάλληλα φυτά με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιό πάνω.
Oι μόνες εργασίες, που πρέπει να κάνουμε συχνά, είναι η κοπή των ξερών λουλουδιών (για να συνεχιστεί η ανθοφορία) και το καλό βοτάνισμα για την απομάκρυνση ζιζανίων (τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρχει, αν χρησιμοποιηθεί απολυμασμένο χώμα από την αρχή. (Αν θέλετε, χρησιμοποιείστε vaham, ειδικό απολυμαντικό χώματος, που θα βρείτε στο εμπόριο).
Τέλος, μια ελαφριά επιφανειακή λίπανση την Άνοιξη και μια ελαφριά βασική λίπανση το φθινόπωρο (παράχωμα του λιπάσματος) είναι αρκετά.

ΕΠΑΝΩ