Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Ο εμβολιασμός των δέντρων

Ο καλύτερος τρόπος και μοναδικός, των περισσοτέρων οπωροφόρων δένδρων για πολλάπλασιασμό είναι ο εμβολιασμός. Είναι μια πρακτική φυτοτεχνική μέθοδος για να ενώσουμε δύο τμήματα φυτών που θα συμβιώσουν αρμονικά ως ένα και μόνο φυτό. Το φυτό που εμβολιάζουμε ονομάζεται υποκείμενο. Πρέπει να είναι υγιές και ανθεκτικό αφού έχει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά (βραχίονες). Εμβόλιο λέμε το κομμάτι μικρού κλαδιού και φυλλώματος που επιλέγουμε για να το ενώσουμε με το υποκείμενο. Πριν γίνει ο εμβολιασμός πρέπει να γνωρίζουμε αν προσαρμόζονται εύκολα και τα δύο μέρη.

Με τον εμβολιασμό μπορούμε να προσθέσουμε κλαδιά σε γυμνές θέσεις του δένδρου ή να αντικαταστήσουμε τμήματά του. Ακόμα έχουμε συντόμευση του χρόνου πρώτης καρποφορίας αλλά και βελτίωση του μεγέθους επίσης κάνει την παραγωγή πρώιμη.

Εμβολιασμός με ενοφθαλμισμό

Ένας τρόπος εμβολιασμού είναι ο ενοφθαλμισμός με βλασταίνοντα οφθαλμό που γίνεται την άνοιξη. Σ’ αυτή την περίπτωση ο προσκολλούμενος οφθαλμός βλασταίνει αμέσως. Το κλίμα της Ελλάδας βολεύει γι’ αυτόν τον τρόπο. Στην αρχή της βλαστικής περιόδου διαλέγουμε έναν οφθαλμό κοντά στο μίσχο. Τον κόβουμε προσεκτικά έτσι ώστε να πάρουμε φλοιό και λίγο ξύλο (σχ. 1).
Αν βολεύει η θέση πάνω στο δέντρο, είναι καλύτερα ο εμβολιασμός να γίνει από τη βορεινή πλευρά. Σχίζουμε τον φλοιό του υποκειμένου σε σχήμα «Τ» (σχ. 2). Ανασηκώνουμε προσεχτικά το φλοιό και τοποθετούμε το εμβόλιο (σχ. 3). Δένουμε από πάνω προς τα κάτω την περιοχή αφήνοντας ελεύθερο τον οφθαλμό (σχ. 4).
Μετά αφαιρούμε ένα τμήμα του υποκειμένου πάνω από το σημείο εμβολιασμού και αργότερα το αφαιρούμε τελείως.Σε δέκα ημέρες ελέγχουμε το σημείο και χαλαρώνουμε το δέσιμο.
Όταν μεγαλώσει το νέο κλαράκι το κόβουμε πάνω από τα τρία μάτια για να διακλαδωθεί χαμηλά.
Σε δένδρα που έχουν γαλακτώδη υγρά και πολλούς χυμούς, όπως η συκιά, το «Τ» το χαράσσουμε ανάποδα ώστε να φεύγουν οι περιττοί χυμοί. Το εμβόλιο όμως το βάζουμε κανονικά όπως ήταν στο μητρικό δέντρο. Σε δένδρα που οξειδώνονται εύκολα (μαυρίζουν) όπως η καρυδιά χρειάζεται να καλύψουμε με μαστίχα εμβολιασμού την ευαίσθητη περιοχή.

ΕΠΑΝΩ