Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Φροντισμένος κήπος όλες τις εποχές

Φροντισμένος κήπος όλες τις εποχές

Οι δουλειές στον κήπο δεν σταματούν ποτέ. Όμως ένα προγραμματάκι θα μας βοηθήσει να τις βάλουμε σε μια σειρά στο μυαλό μας, έτσι ώστε να γίνονται ευχάριστα, χωρίς αγχος. Οι βασικές οδηγίες που μας δίνει ο γεωπόνος μας, Γιώργος Κοντοβάς, είναι χρήσιμες, για να παραμείνει ο κήπος μας υγιής και όμορφος.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Με τη μείωση των θερμοκρασιών σε επιθυμητά επίπεδα τα φυτά και το γκαζόν έχουν έντονη βλάστηση (εξαιρούνται τα φυλλοβόλα που σταδιακά τη μειώνουν). Μειώνουμε τα ποτίσματα, ενώ οι λιπάνσεις συνεχίζονται κανονικά. Το φθινόπωρο είναι καλή περίοδος για φυτεύσεις και σπορά ψυχρόφιλων ειδών γκαζόν. Τον Οκτώβριο, πρίν πιάσουν τα πολλά κρύα, τρυπάμε τους χλοοτάπητες για αερισμό του εδάφους και κάνουμε λίπανση με οργανικά και σύνθετα λιπάσματα βραδείας δράσης. Συνεχίζουμε να ελέγχουμε και να επεμβαίνουμε, όποτε χρειάζεται, για προσβολές από έντομα και ασθένειες. Φυτεύουμε τους βολβούς της άνοιξης και ξεριζώνουμε από το υγρό χώμα όσα περισσότερα αγριόχορτα μπορούμε.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα φυτά, όπως οι τριανταφυλλιές, οι ανθοφόροι θάμνοι (π.χ. βεϊγκέλια, βερβερίδα, βιμπούρνο, χιονόσφαιρο, μπιγνόνια μεγανθής, μπουτλέια, μπουκαμβίλια, προύνος, δεύτσια, ιβίσκος συριακός, κεάνωθος, κέρρια, κόρνος, λαγκεστρέμια, λουίζα, λυγαριά, πασχαλιά,σπειραία, κύτισος, φιλαδέλφες, φορσύθια) και τα καρποφόρα (αμυγδαλιά, βερυκοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά, μηλιά, αχλαδιά, συκιά, φυστικιά, μουριά, ροδιά, αμπέλι, κερασιά, βυσιννιά). Όσα φυτά είναι ευαίσθητα στον παγετό τα προστατεύουμε προσθέτοντας οργανικά υλικά (φυλλα, φλοιός πεύκου, άχυρο, χούμος, τύρφη) γύρω από τον κορμό τους πάνω στο χώμα. Στο εμπόριο υπάρχει ειδικό ύφασμα προστασίας από τον παγετό, το οποίο επιτρέπει την διείσδυση των ηλιακών ακτίνων στο φύλλωμα των φυτών, της υγρασίας και του αέρα, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή φυσιολογία τους. Στο γκαζόν σκορπίζουμε στην επιφάνεια χούμο ή τύρφη, ενώ ο θειϊκός σίδηρος βελτιώνει υγρά εδάφη που σχηματίζουν στην επιφάνειά τους βρύα. Το χειμώνα, που τα φυλλοβόλα καρποφόρα είναι σε περίοδο ληθάργου, κάνουμε ψεκασμούς με χειμερινό πολτό (γαλάκτωμα ορυκτελαίων) για την καταπολέμηση μορφών εντόμων και ακάρεων, που διαχειμάζουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όχι κατώτερη των 5 βαθμών Κελσίου. Παράλληλα ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα για την καταπολέμιση των μυκήτων.

ΑΝΟΙΞΗ

Είναι η εποχή που με την άνοδο της θερμοκρασίας και την αύξηση της διάρκειας της ημέρας ζωντανεύει η φύση. Είναι κατάλληλη περίοδος για σπορές και μεταφυτεύσεις. Τώρα φυτεύουμε τους βολβούς με καλοκαιρινή άνθιση. Κλαδεύουμε ελαφρά φυτά (θάμνους, κωνοφόρα), για να διατηρήσουν το σχήμα και την πυκνότητα του φυλλώματος, καθώς, όταν κόβουμε τα άκρα της βλάστησης, προωθείται η ανάπτυξη φύλλων από τα χαμηλότερα μάτια των κλαδιών. Επειδή παράλληλα με την ανάπτυξη των φυτών κάνουν πιό έντονη την εμφάνισή τους έντομα και μύκητες που τα προσβάλουν, ψεκάζουμε με τα κατάλληλα φάρμακα που θα μας υποδείξει ειδικός χωρίς να κάνουμε υπερβολές στη χρήση τους και προτιμώντας τις βιολογικές μεθόδους. Αρχίζουμε τη λίπανση σε φυτά και γκαζόν με σύνθετα λιπάσματα, που είναι πλήρη σε θρεπτικά συστατικά, και σε σωστές αναλογίες, ώστε να είναι αφομοιώσιμα. Αυτήν την περίοδο ευεργετικός για το γκαζόν είναι ο αερισμός, δηλαδή το τρύπημα του εδάφους χρησιμοποιώντας κύλινδρο με καρφιά ή ειδικό αεριστήρα εδάφους. Ο αερισμός βοηθά στη διείσδυση του οξυγόνου στις ρίζες και στην πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το γκαζόν καταπονείται από την τριβή της επιφάνειας του από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και από τη συμπίεση του χώματος λόγω του πατήματος. Τα κουρέματα του γκαζόν γίνονται πλέον πιό συχνά σε σχέση με το χειμώνα, καθώς αναπτύσσεται γρηγορότερα. Ο νέος χλοοτάπητας κουρεύεται για πρώτη φορά, όταν έχει ύψος 8-10 εκατοστά. Στη συνέχεια διατηρείτε το ύψος του χλοοτάπητα μεταξύ 4-6 εκατοστών (στα ψυχρόφυλλα είδη σπόρων). Τα συχνά κουρέματα δημιουργούν συμπαγή με καλή πυκνότητα τάπητα. Αποφεύγουμε να τον ποτίζουμε υπερβολικά, γιατί αναπτύσσονται μύκητες που τον καταστρέφουν και επειδή -το κυριότερο- το νερό είναι πολύτιμο αγαθό και πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αυτή την εποχή συνεχίζονται τα κλαδέματα σχήματος σε μεμονωμένα φυτά και φυτικούς φράχτες. Συνεχίζουμε την καταπολέμηση εντόμων και ασθενειών που προσβάλλουν τα φυτά μας με σωστό τρόπο όσον αφορά το κατάλληλο φάρμακο, την ακριβή δόση, τη συχνότητα ψεκασμών και τα μέτρα προστασίας. Στις τριανταφυλλιές κόβουμε τα ξερά λουλούδια και δεν αφήνουμε να σχηματίσουν κάψες με σπόρους, γιατί αφαιρούνται θρεπτικά συστατικά από τα φυτά επηρεάζοντας αρνητικά τη βλάστηση και την ανθοφορία τους. Ελέγχουμε τα αγριόχορτα σκαλίζοντας το έδαφος ή προσέχοντας κατά τη διάρκεια της εργασίας να μην έχει άνεμο που μπορεί να παρασύρει σπόρους κ.λπ. σε καλλιεργημένα είδη φυτών, γιατί θα προξενηθούν ζημιές. Γενικά όταν ψεκάζουμε, φοράμε ειδικά γυαλιά, μάσκα σε μύτη και στόμα και δεν αφήνουμε ακάλυπτα μέρη του σώματός μας που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το φάρμακο. Κλαδεύουμε τους ξερούς και λαίμαργους βλαστούς στα ξινά (λεμονιές γκρέιπ-φρούτ κ.α.). Μέχρι και τον Ιούνιο σπέρνουμε και τα θερμόφιλα είδη γκαζόν. Ελέγχουμε για την παρουσία τέλειων εντόμων και προνυμφών αγρότιδας στο γκαζόν, γιατί προκαλούν έντονη και ταχύτατη καταστροφή. Κάνουμε την κατάλληλη επέμβαση με φάρμακα σύμφωνα με τις υποδείξεις γεωπόνου. Συνεχίζουμε τη λίπανση σε φυτά και γκαζόν χωρίς να υπερβαίνουμε τη σωστή δόση, φροντίζοντας παράλληλα να ποτίζουμε επαρκώς. Αν δεν τηρούνται αυτοί οι βασικοί κανόνες, το λίπασμα μπορεί να προκαλέσει ζημιές, καθώς είναι σε μορφή αλάτων και επιτείνει τη δίψα. Το πότισμα γίνεται σε ώρες της ημέρας που δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια για μείωση απωλειών του νερού λόγω εξάτμισης.

ΕΠΑΝΩ