Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

κάμπια τριανταφυλλιάς

Τρύπες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Αν οι τριανταφυλλιές σας εμφανίζουν τρύπες στα φύλλα και αναρωτιέστε τι συμβαίνει, θα βρείτε την απάντηση αν κοιτάξετε προσεκτικά κάτω από τα μισοφαγωμένα φύλλα.
Μικρές πράσινες κάμπιες κυκλοφορούν εκεί και κατατρώγουν το φύλλωμα και ενίοτε τα νεαρά μπουμπούκια.
Οι κάμπιες προέρχονται από τα αυγά που γεννούν κάτω από τα φύλλα διάφορες πεταλούδες. Υπάρχουν πολλά είδη κάμπιας πράσινες, κίτρινες, μικρές και μεγαλύτερες που τρέφονται από τα φύλλα και κάνουν τρύπες τόσο στο κέντρο όσο και στις άκρες τους. Αν η προσβολή είναι πολύ μεγάλη τρώνε ολόκληρο το φύλλο αφήνοντας μόνο τα νεύρα του. Βέβαια τα φαγωμένα φύλλα σε μικρές ποσότητες δεν απειλούν την επιβίωση του φυτού, είναι κυρίως αισθητικό το πρόβλημα.Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με οικολογικά σκευάσματα την κάμπια της τριανταφυλλιάς

Τα πιο κάτω οικολογικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και για την αντιμετώπιση των εντόμων στον λαχανόκηπο και στις δενδροκαλλιέργειες.

Προμηθευόμαστε από τα καταστήματα:

  • Βάκιλλο Θουριγγίας σε μορφή σκόνης για σκόνισμα ή και υδατοδιαλυτό για ψέκασμα.
  • Φυσικό πύρεθρο και ζεόλιθο σε σκόνη.

ή φτιάχνουμε

  • Ένα δικό μας σκεύασμα από σκόρδο και κρεμμύδι.

Σκεύασμα για την καταπολέμηση των εντόμων της τριανταφυλλιάς

Συστατικά

1 σκόρδο, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόκκινης πιπεριάς, 1 λίτρο νερό, μισή κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων.

Παρασκευή σκευάσματος

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή με το γουδί το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν προσθέστε τη σκόνη της κόκκινης πιπεριάς και αμέσως το νερό. Βάλτε το μίγμα σε ένα τουλπάνι και στύψτε καλά συγκεντρώνοντας τα υγρά σε ένα μπολάκι. Προσθέστε το υγρό σαπούνι ανακατέψτε καλά το μείγμα και γεμίστε με αυτό έναν ψεκαστήρα χειρός.

Χρήση σκευάσματος

Ψεκάστε τα φυτά σας καλά και κυρίως στην κάτω πλευρά των φύλλων και επαναλάβετε μετά από 10 ημέρες. Αποθηκεύστε το σκεύασμα σε κλειστό δοχείο μέσα στο ψυγείο για έως και 12-14 μέρες. Εφόσον χρειαστεί κάντε και τρίτο ψέκασμό παρασκευάζοντας νέο μείγμα.


 

 

 


Έντομα στα εσπεριδοειδή

Από την άνοιξη και μετά εμφανίζονται αποικίες εντόμων που καλύπτουν το κάτω μέρος των φύλλων και τους τρυφερούς βλαστούς κυρίως των εσπεριδοειδών. Ένδειξη είναι τα παραμορφωμένα φύλλα και οι μαραμένοι βλαστοί. Ψεκάστε με τα πιο πάνω σκευάσματα 2-3 φορές αλλά και προληπτικά.

ΕΠΑΝΩ