Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Σχεδιάζοντας τον Κήπο

Σχεδιάζοντας τον Κήπο

O κήπος, σαν μια προέκταση του σπιτιού μας, πρέπει να κατασκευαστεί με βάση τη γενική αισθητική, το προσωπικό γούστο του ιδιοκτήτη και βέβαια τη λειτουργικότητα την οποία θα παρέχει. Αφού λάβουμε υπόψη μας αυτά, πρέπει να εξετάσουμε τρείς ακόμη παράγοντες, πριν ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε τον κήπο μας. Το μέγεθος και το σχήμα του, τους εδαφοκλιματικούς παράγοντες και τέλος το ανάγλυφο της περιοχής.

arthro_teyxos2_sxediazontas-ton-kipo_1

Το μέγεθος και το σχήμα του κήπου

Όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι εύκολο από ένα μικρό κήπο να περιμένουμε να μας παρέχει πολλές λειτουργίες, απεναντίας σε ένα μεγάλο κήπο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερες δημιουργίες.

Οι εδαφοκλιματικοί παράγοντες

Το κλίμα του συγκεκριμένου τόπου, όπου βρίσκεται ο κήπος μας, θα μας θέσει γενικούς κανόνες επιλογής των ειδών των φυτών που θα εγκαταστήσουμε.

Το ανάγλυφο

Πολλές φορές έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μια επίπεδη έκταση αλλά μία με ήπιες έως μεγάλες κλίσεις. Στις επίπεδες εκτάσεις το κόστος κατασκευής είναι πιο μικρό και επιπλέον παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της εύκολης συντήρησης και καλλιέργειας. Στις κεκλιμένες εκτάσεις συχνά καταφεύγουμε στην κατασκευή βαθμίδων, οι οποίες σωστά διαμορφωμένες και συνδεδεμένες μεταξύ τους δίνουν μεγαλύτερη ποικιλία και γραφικότητα.

Σχέδιο Κήπου

Μετά από αυτά θα φτιάξουμε ένα γενικό σχέδιο, στο οποίο θα κατανείμουμε τον χώρο και θα σχεδιάσουμε τα διάφορα στοιχεία του, υπάρχοντα και προβλέψιμα, καθώς και τα διάφορα είδη φυτών, με τις συγκεκριμένες ποσότητες και τα μεγέθη τους, προσέχοντας πολύ τις αναλογίες.

Αυτόματο Πότισμα

Σε αυτό το σημείο τονίζουμε ότι πρέπει να εκπονηθεί μια μελέτη αυτόματου ποτίσματος εξετάζοντας την ποσότητα και την ποιότητα του νερού άρδευσης. Το αυτόματο πότισμα, έχει γίνει πλέον αναγκαίο σε κάθε κήπο, διότι με μια σωστή μελέτη επιτυγχάνουμε άρτιο πότισμα και οικονομία στο νερό. Η εγκατάστασή του πρέπει πάντα να προηγείται της εγκατάστασης του χλοοτάπητα.
arthro_teyxos2_sxediazontas-ton-kipo_2

Στοιχεία για σχέδιο κήπου

1. Ο χλοοτάπητας (γκαζόν)
Η επιλογή του χλοοτάπητα και η θέση του είναι σημαντικό στοιχείο για έναν όμορφο κήπο.

2. Οι φράχτες
Οι φράχτες που χρησιμοποιούνται είναι τριών ειδών:

α) Οι φράχτες που καλύπτουν και κρύβουν αντιαισθητικά τοπία εκτός του κήπου μας ή και μέσα σ’ αυτόν κάποιες άσχημες κατασκευαστικές μικροατέλειες, σωρούς κλπ.

β) Οι φράχτες που απομονώνουν, διαχωρίζουν ορισμένα τμήματα μέσα στον κήπο μας.

γ) Οι ανεμοφράχτες που συνήθως χρησιμοποιούνται περιμετρικά του χώρου και σε θέσεις όπου φυσούν έντονοι άνεμοι. Στα δύο πρώτα είδη φραχτών επιλέγονται θάμνοι που έχουν πυκνό φύλλωμα. Στο τρίτο είδος φράχτη επιλέγονται δένδρα αειθαλή που αντέχουν στους ισχυρούς ανέμους, επειδή έχουν βαθύ και ισχυρό ριζικό σύστημα. Αυτά τα είδη φυτεύονται κοντά το ένα στο άλλο.

3. Οι διάδρομοι
Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την αναλογία του διαδρόμου σε σχέση με το μέγεθος του κήπου. Φαρδύς διάδρομος ταιριάζει σε ένα μεγάλο και άνετο χώρο. Σε ένα περιορισμένο χώρο ένας στενός διάδρομος θα μας προσφέρει περισσότερη εκμεταλλεύσιμη γη. Επίσης πρέπει να δώσουμε σημασία και στο στιλ του διαδρόμου.

4. Χώρος γεύματος-κιόσκι
Ο χώρος αυτός, τον οποίο χαρακτηρίζει η ύπαρξη ενός υπόστεγου, πλαισιώνεται συνήθως με αναρριχώμενα φυτά, που δίνουν ωραία και συχνά ευωδιαστά άνθη, ενώ δεν πρέπει να απέχει πολύ απο την κυρίως κατοικία.

5. Το υπαίθριο σαλόνι (αίθριο)
Ένας χώρος που αποτελεί κυρίως προνόμιο των μεγάλων, στον οποίο θα μπορεί κάποιος να διαβάζει και να ξεκουράζεται.

6. Ο παιδότοπος
Εδώ χρειάζονται χλοοτάπητες ανθεκτικοί με εύκολη συντήρηση, απουσία θάμνων αγκαθωτών και τσιμέντινων παρτεριών.

7. Διάφορα διακοσμητικά
Κάποιο συντριβάνι, ένα ή περισσότερα πυθάρια, ένα μικρό παρτέρι ή ένα παλιό σιδερένιο καρότσι σε κάποιο επιμέρους σημείο του κήπου μας, στον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν βραχόκηπο, δίνουν πάντα ευχάριστη και ξεχωριστή νότα.

Κατασκευή

Μετά από όλα αυτά θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του κήπου μας. Η κατασκευή του είναι πολύπλοκη εργασία, που πρέπει να την αναλάβει εξειδικευμένος και με πείρα στο θέμα αυτό άνθρωπος, εκτός φυσικά από τις απλές κατασκευές, που δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις. Αξίζει να τονίσουμε ότι οποιεσδήποτε κατασκευές, ξύλινες ή τσιμέντινες, πρέπει πάντα να προηγούνται απ' τη φύτευση των φυτών, τα οποία πρέπει να είναι υγιή και να επιλεχθούν με το μέγεθος που θα ικανοποιεί την αισθητική αλλά και τον σκοπό, για τον οποίο προορίζονται.

ΕΠΑΝΩ