Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Σκόρδο. Μια υπερτροφή

Το φυτό αυτό χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα για φαρμακευτικούς σκοπούς, χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες για την αποβολή των πετρών στα νεφρά και διάφορες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης χρησιμοποιούνταν κατά του κρυώματος, των ιών, των μικροβίων, των αλλεργιών, της κατάθλιψης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατά της γήρανσης. Αργότερα μπήκε στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου και έμεινε ως ένα από τα πιο χρήσιμα αρωματικά βότανα.

Σήμερα το σκόρδο θεωρείται ένας πολύ καλός σύμμαχος για την υγεία μας και μαζί με άλλα πολύτιμα λαχανικά συμπληρώνει πολλές συνταγές μαγειρικής, αλλά και αρκετές σαλάτες μας.



Σκόρδο Μια υπερτροφή
Σκόρδο Μια υπερτροφή Περιοδικό Κήπος

Τα οφέλη του σκόρδου

Μαζί με μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή γίνεται ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού. Σε διάφορες μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και να αποτρέψει τον σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων, διευκολύνοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Προστατεύει το σώμα από την πρόωρη γήρανση, χάρη στις πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, αλλά και από διάφορες ασθένειες, χάρη στην αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιασθματικη του δράση.

Περιέχει πλήθος θρεπτικών ουσιών βιταμίνες A, C, E, τις κυριότερες του συμπλέγματος Β, νιασίνη ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, χολίνη και φολικό οξύ. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και άλλα χρήσιμα ιχνοστοιχεία.

Το σκόρδο περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία (κάλιο και φώσφορο), πολλές χημικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, από τις οποίες η πιο σημαντική είναι η αλλισίνη.Καλύτερη επίδραση έχει όταν τρώγεται ωμό και ειδικά μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα χορταρικά σε σαλάτες.

Αντίδοτο για τη μυρωδιά του σκόρδου είναι το μάσημα φύλλων μαϊντανού. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, τον μαϊντανό, που και αυτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες εάν είναι δυνατόν καθημερινά, στις σαλάτες μας και στα φαγητά μαζί με αρκετό σκόρδο.

Φυτεύουμε σκόρδα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες

Επιλέγουμε ένα ηλιόλουστο σημείο και, έχοντας υπόψη ότι οι ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται σε βάθος, χρησιμοποιούμε το ανάλογο δοχείο φύτευσης.
Για να αποκτήσουμε μία ικανοποιητική σοδειά, είναι καλύτερα να αγοράσουμε σκόρδα για φύτευση από το γεωπονικό κατάστημα.
Η βλάστηση του σκόρδου εξαρτάται από τον ήλιο και τη θερμοκρασία.
Σε προφυλαγμένη, ηλιόλουστη θέση μπορεί να αναπτυχθεί και τον χειμώνα. Έτσι, θα μπορούμε να κόβουμε τα τρυφερά εξωτερικά του φύλλα για τις σαλάτες μας.
Χρησιμοποιούμε αφράτο χώμα για λαχανικά και γεμίζουμε με αυτό τα δοχεία φύτευσης, αφού στρώσουμε στον πάτο τους λίγο χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση. Ποτίζουμε ελαφρά, ώστε να γίνει νωπό το χώμα, ανακατεύουμε και ισιώνουμε με ένα τσουγκρανάκι. Διαλύουμε τον βολβό σε σκελίδες και παραχώνουμε τις πιο χοντρές με το φύτρο προς τα επάνω, σχεδόν επιφανειακά στο χώμα, αφήνοντας μεταξύ τους αποστάσεις 4-5 εκ. σε ευθείες γραμμές.
Δεν ποτίζουμε για δυο-τρεις μέρες. Μετα ποτίζουμε κανονικά, χωρίς υπερβολές και ανάλογα με τον καιρό, για να μη σαπήσουν.
Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε τα σκόρδα φρέσκα ή τα αφήνουμε να κάνουν κεφάλι ύστερα από 8-12 μήνες. Μπορούμε να βγάλουμε τα κεφάλια, όταν τα εξωτερικά φύλλα του φυτού καφετίσουν και αρχίσουν να ξεραίνονται.

Φύτευση Σκόρδου σε γλάστρα Περιοδικό Κήπος
Σκόρδο Μια υπερτροφή Περιοδικό Κήπος
ΕΠΑΝΩ