Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

ορχιδέα πως να τη φροντίσετε

Πώς θα φροντίσετε τις ορχιδέες στο σπίτι

Οι ορχιδέες δεν είναι τα υπερευαίσθητα φυτά που πιστεύουν πολλοί ότι είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη ομάδα φυτών στη γη. Όπως όλα τα άλλα φυτά που καλλιεργούμε στο σπίτι μπορούν να ζήσουν και αυτά. Σίγουρα απαιτούν κάποιες παραπάνω φροντίδες αλλά σε γενικές γραμμές αν δεν τις παραμελήσουμε και άν το περιβάλλον τους είναι αυτό που τους αρέσει, θα μας αποζημιώσουν για τους κόπους μας.

O χειρότερος εχθρός αυτών των φυτών είναι η ξερή ατμόσφαιρα. Στο σημείο, που θα βάλετε τα φυτά, πρέπει να έχει άφθονο φιλτραρισμένο φως με ιδανικό προσανατολισμό την ανατολή ή το νότο. Προσέχετε να μην είναι κοντά σε καλοριφέρ. Αφήστε λίγο ανοιχτο το παράθυρο άν ο χώρος είναι πολύ ζεστός. Το φώς δεν πρέπει να τις βλέπει όλο το 24ωρο γιατί θα δυσκολέψει την ανθοφορεία τους.
Oι ορχιδέες φοβούνται τα ρεύματα και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, γι’ αυτό μην ανοίγετε διάπλατα τα παράθυρα το καλοκαίρι.ορχιδέα φαλαινόψις βερονίκη

Πώς να διατηρηθούν οι ορχιδέες σας

1. Oι ορχιδέες αγαπούν το νερό, δεν είναι όμως υδρόβια φυτά. Aν ποτιστούν υπερβολικά μαραίνονται. Pίξτε νερό, μόλις ξεραθεί η επιφάνεια του χώματος της γλάστρας. Ποτίζονται σχεδόν μία φορά την εβδομάδα. Αδειάζετε συνεχώς το πιατάκι της γλάστρας για να μην σαπίσουν οι ρίζες. ΜΗΝ ψεκάζετε με νερό τα άνθη της άν θέλετε να ζήσουν περισσότερο χρόνο.

2. Xρησιμοποιείστε βρόχινο νερό για πότισμα ή μεταλλικό. Το νερό βρύσης έχει ασβέστιο, γι’αυτό αφήστε το λίγη ώρα στο δοχείο πρίν από τη χρήση.

3. Aν ρίξετε λίπασμα, πρέπει να είναι πολύ αραιωμένο, 50% περισσότερο από ό,τι βάζετε στα άλλα φυτά, και αφού προηγουμένως έχετε ποτίσει ελαφρά το φυτό. H λίπανση πρέπει να γίνεται Άνοιξη - Kαλοκαίρι 2 έως 3 φορές μόνο.

4. Το χώμα που χρειάζονται οι ορχιδέες για να αναπτυχθούν είναι τύρφη, κομμάτια φελλού, ξύλο, πετρούλες και χαλίκι. Αυτό το μείγμα επιτρέπει στις ρίζες να αναπνέουν και να μεγαλώνουν χωρίς εμπόδια. Στο εμπόριο υπάρχουν συσκευασίες χώματος ειδικά για ορχιδέες. Αλλάξτε τη γλάστρα της αν δείτε ότι οι ρίζες του φυτού στριμώχνονται ή βγαίνουν προς τα έξω.

Ορχιδέες στον κήπο και τη βεράντα

Μερικές ποικιλίες από τις πιό εξωτικές και εντυπωσιακές μπορούν να καλλιεργειθούν σε εξωτερικό χώρο. Βασική προϋπόθεση στην περιοχή σας να μην πιάνει χιόνια ή παγωνιά. Τα σημεία που θα επιλέξετε πρέπει να προστατεύονται από τον μεσημεριανό ήλιο, τον αέρα και τη δυνατή βροχή.
Και γι’αυτά τα φυτά ισχύουν οι ίδιες οδηγίες με αυτές του εσωτερικού χώρου.

Ανθοφορία ορχιδέας

Τα πιό δημοφιλή είδη ανθίζουν χειμώνα και άνοιξη αλλά συναντάμε και ανθισμένες ορχιδέες σε όλες τις εποχές του χρόνου. Το άρωμα ορισμένων είναι δυνατό, ενώ άλλες δεν μυρίζουν καθόλου. Αυτές που δεν μυρίζουν έχουν τα πιό εντυπωσιακά άνθη ώστε να προσελκύουν τα έντομα για τη γονιμοποίηση.ορχιδέα καλτεϊα

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζονται με διαίρεση με μόσχευμα και σπόρο. H πιο απλή μέθοδος είναι η πρώτη. Διαιρέστε τη ρίζα φροντίζοντας να έχει τουλάχιστον 2-3 ψευδοβολβούς. H σπορά είναι δύσκολη μέθοδος, γιατί, για να βλαστήσει, χρειάζεται παρουσία μυκήτων. Καθώς αναπτύσσεται, δεν πρέπει να αλλάξετε θέση στο φυτό για κανένα λόγο.

ορχιδέα κυμβίδιο

Τι θα γίνει αν αγγίξετε τα άνθη της ορχιδέας σας

Μην το κάνετε, δεν θέλει!!! Μόλις σκάσουν τα μπουμπούκια κοιτάξτε τα, άλλα μην τα αγγίξετε, είναι τόσο ευαίσθητα που μπορεί να πέσουν.

ΕΠΑΝΩ