Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Πρίμουλα το σύμβολο της άνοιξης κήπος και σπίτι

Πρίμουλα το σύμβολο της Άνοιξης

Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό primus που σημαίνει πρώτος. Και αυτό γιατί είναι από τα φυτά που ανθίζουν πρώτα, πολύ νωρίς την άνοιξη. Τα θαυμάσια μπουκέτα της πριμουλας θα στολίσουν με χρώμα για αρκετές μέρες τον εσωτερικό σας χώρο ή το καθιστικό στο μπαλκόνι.Πρίμουλα κήπος και σπίτι

Πρώτη επαφή με την πρίμουλα

Μόλις αγοράσετε το φυτό σας, τοποθετήστε το σε φωτεινό σημείο όχι όμως ζεστό. Διατηρήστε το σε δροσερό περιβάλλον μεταξύ 10 έως 15ºC και ποτίστε το τακτικά χωρίς να αφήσετε ποτέ το χώμα να στεγνώσει.
Οι πριμουλες με τα φανταστικά τους χρώματα, είναι πολύ διακοσμητικές για όλους τους εσωτερικούς αλλά και τους εξωτερικούς χώρους. Θα τις χαρείτε για αρκετό καιρό έως ότου ανθίσουν τα υπόλοιπα φυτά σας.
Μπορείτε να αγοράσετε 2-3 διαφορετικά χρώματα και να φτιάξετε εντυπωσιακές συνθέσεις σε φαρδύ πιάτο - γλάστρα, για το τραπέζι του καθιστικού στη βεράντα. Για την μεταφύτευση χρησιμοποιήστε φυτόχωμα τύρφη και άμμο. Που και που μπορείτε να ραντήσετε τα φύλλα τους με νερό όχι όμως όταν τα βλέπει ο ήλιος. Για να παρατείνετε την ανθοφορία του φυτού κόψτε τα λουλούδια μόλις μαραθούν. Η πρίμουλα πολλαπλασιάζεται με σπόρους που θα φυτέψετε από το τέλος της άνοιξης και μετά αλλά και με διαχωρισμό των ριζών.

Πρίμουλα το σύμβολο της άνοιξης

Εκτός από τα είδη που καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς, στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 400 είδη σε πολλά κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Primula veris

Η primula veris όπως βρίσκεται στη φύση είναι πολυετής ποα που το ύψος της φτάνει από 8 έως 20 εκ. Τα φύλλα της που απλώνονται στο έδαφος, είναι ρητιδωμένα, χνουδωτά και ελαφρώς οδοντωτά.
Στην άκρη ενός υψηλού ανθοφόρου βλαστού φυτρώνουν τα αρωματικά της άνθη, πολλά μαζί, σαν καμπανούλες, από τον Απρίλιο ως τον Μάιο.
Είναι περιζήτητο φυτό για φαρμακευτικούς λόγους. Αποξηραμένα άνθη, φύλλα και ρίζες του φυτού αυτού βρίσκονται στα καταστήματα πού πωλούν βότανα με οδηγίες για τη χρήση του. Λέγεται ότι κάνει καλό σε αρκετές παθήσεις όπως: βρογχίτιδα, αρθριτικά, ρευματισμούς, δερματοπάθειες (ως αιθέριο έλαιο), διούρηση, νευρικό σύστημα κ.α.
Τα φρέσκα φύλλα και η ρίζα της πριμουλας veris, έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου. Τα άνθη της γίνονται ευχάριστο αναζωογονητικό αφέψημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες αλλά και στην παρασκευή μαρμελάδας.
Κατά τον μεσαίωνα η πρίμουλα ήταν γνωστη ως βότανο του Αγίου Πέτρου. Από τότε τη χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς, οι φαρμακοποιοί της Φλωρεντίας.

Πρίμουλα αυτοφυής κήπος και σπίτι

Φυτοπροστασία πρίμουλας

Η μελίγκρα είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο έντομο, στα φρέσκα βλαστάρια και φύλλα των φυτών μας. Ψεκάστε τα προληπτικά δυο φορές την εβδομάδα με το εξής σκεύασμα. Χρησιμοποιήστε ένα λίτρο νερό και διαλύστε σε αυτό μία κουταλιά πράσινο σαπούνι.
Προσθέστε 3 σταγόνες πράσινο οινόπνευμα ή αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, θα βοηθήσει στην πλούσια ανθοφορία τους και θα τα κάνει πιο δυνατά. Αραιώστε το με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες και ποτίστε με αυτό κάθε 15 ημέρες, στο διάστημα της ανάπτυξης των φυτών.

Πρίμουλα κήπος και σπίτι
Πρίμουλα κήπος και σπίτι
ΕΠΑΝΩ