Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Παιδιά και κηπουρική

Μένουμε σπίτι. Ναι! Μπορούμε να το κάνουμε και επιβάλλεται. Τα παιδιά, όμως, το καταλαβαίνουν;
Αυτός ο ιδιότυπος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στον κόσμο των μεγάλων μάλλον δεν τα αφορά – ή έτσι νομίζουν. Καλό είναι να μην τρομάξουν, αλλά να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για την προστασία της υγείας τους. Δώστε τους την ευκαιρία να το περάσουν όλο αυτό δημιουργικά και διασκεδάζοντας, με ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που θα τα κάνει να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να αγαπήσουν τα ζώα και τα φυτά.

Της Δέσποινας Παπακώστα - ΨυχολόγουΜια... Παιδική χαρά στον Κήπο

Η κηπουρική για τα παιδιά είναι μία πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τη χαρά τους όταν παίζουν και… λερώνονται (!) με το χώμα, καθώς το σκάβουν ή το πλάθουν, δίνοντάς του με τη δημιουργική τους φαντασία διάφορες μορφές. Όμως, πέρα από τρόπο διασκέδασης, η κηπουρική αποτελεί και μέσο εκπαίδευσης για τα παιδιά, γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων ή στη βελτίωση ήδη ανεπτυγμένων δεξιοτήτων και συνηθειών:

➜ Υπευθυνότητα, που είναι απαραίτητη για τη σωστή φροντίδα των φυτών.
➜ Συλλογιστική σκέψη και η κατανόηση, γιατί μαθαίνουν τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος (π.χ. παρατηρώντας ότι τα φυτά χρειάζονται το πότισμα, για να ζήσουν), αλλά και τον κύκλο της ζωής των έμβιων οργανισμών, δηλαδή ότι γεννιούνται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν.
➜ Υπομονή, για όσο χρόνο περιμένουν να αναπτυχθούν τα φυτά.
➜ Αυτοπεποίθηση, μέσω της επίτευξης των στόχων τους (π.χ. όταν ανθίζει ένα λουλούδι που τα ίδια φύτεψαν) και ικανοποίηση, όταν τρώνε τροφές που τα ίδια καλλιέργησαν.
➜ Συνεργασία, κατανοώντας τη σημασία τόσο του καταμερισμού των εργασιών όσο και της ταυτόχρονης εκτέλεσης μιας εργασίας (π.χ. σκάψιμο) από δύο ή και περισσότερα άτομα.
➜ Αγάπη για τη φύση, γιατί τους παρέχεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον στο ευχάριστο πλαίσιο του κήπου.
➜ Εμπλουτισμός των γνώσεων, γιατί αποκτούν γνώσεις γύρω από τη βοτανική, τη διατροφή και τις απλές κατασκευές.
➜ Όξυνση των αισθήσεων, χάρη στην πληθώρα των ερεθισμάτων που υπάρχουν σε έναν κήπο (αρώματα, χρώματα, μορφές των φυτών, θροΐσματα των φύλλων κ.ά.).
➜ Σωματική άσκηση, αφού η ενασχόληση με τον κήπο περιλαμβάνει διασκεδαστική και παραγωγική φυσική δραστηριότητα.
➜ Υγιεινή διατροφή, γιατί χαίρονται να τρώνε τροφές που τα ίδια καλλιέργησαν, οι οποίες είναι εξ ορισμού υγιεινές, ενώ μαθαίνουν και τις πηγές της φρέσκιας τροφής.

Τρόποι για να μυήσετε τα παιδιά στην κηπουρική

Προκειμένου να ενδιαφερθούν τα παιδιά για την κηπουρική, στην αρχή δώστε τους το δικό τους χώρο στον κήπο ή στη βεράντα σας (δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος, μπορούν να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους σε ένα μεγάλο δοχείο ή σε μερικές γλάστρες). Καλλιεργήστε πολύχρωμα λουλούδια και λαχανικά που μεγαλώνουν γρήγορα και προτιμήστε φυτά με ιδιαίτερη οσμή, γεύση, υφή και όψη, τα οποία διεγείρουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Ακόμη, φυτέψτε λουλούδια που προσελκύουν πεταλούδες, πασχαλίτσες και άλλα ακίνδυνα έντομα ή πουλιά.
Εάν πρόκειται για μεγάλα παιδιά, εμπλέξτε τα στον σχεδιασμό του κήπου.

Δραστηριότητες για τα παιδιά στον κήπο

Υπάρχουν πολλές κηπευτικές δραστηριότητες για παιδιά, ανάλογα βέβαια με την ηλικία τους. Ενδεικτικά, τα παιδιά θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τον κήπο, ποτίζοντάς τον, φυτεύοντας λαχανικά, μικρά φρούτα, όπως φράουλες και λουλούδια, την κατάλληλη εποχή.

Αργότερα μπορούν να συλλέξουν σπόρους και αποξηραμένα λουλούδια, τα λαχανικά και τα φρούτα όταν έχουν ωριμάσει κ.λπ.

Ασφάλεια στον κήπο

Η ενασχόληση των παιδιών με τον κήπο απαιτεί την προσεκτική επίβλεψή τους από τους ενηλίκους (όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι  η απαιτούμενη προσοχή). Στις βασικές συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών συγκαταλέγονται η φύλαξη των σπρέι, των λιπασμάτων και των χημικών προϊόντων σε σημείο δυσπρόσιτο γι’ αυτά και η χρήση βιολογικών προϊόντων, όποτε είναι εφικτό, η επιλογή ελαφρών εργαλείων, όχι πολύ αιχμηρών και εύκολων στον χειρισμό και σε μέγεθος που να μπορούν να τα χειριστούν και, τέλος, η παρότρυνσή τους να φορούν καπέλο, αντιηλιακό, άνετα ρούχα και γαλότσες.

Στα παιδιά αρέσει να μαθαίνουν ενώ διασκεδάζουν. Επειδή, λοιπόν, η κηπουρική συνδυάζει αυτά τα δύο στοιχεία, σκεφτείτε πώς θα μπορούσε να ασχοληθεί το παιδί σας με την κηπουρική, βεβαιωθείτε ότι ο κήπος σας είναι ένα ασφαλές μέρος και ότι διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό και... καλή διασκέδαση!ΕΠΑΝΩ