Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Οι Φοίνικες μπορούν να σωθούν

Οι Φοίνικες μπορούν να σωθούν

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι φοίνικες καταστρέφονται από τα δυο επιζήμια έντομα: το Rhyncophorus ferrugineus (κόκκινο σκαθάρι) και την πεταλούδα Paysandisia archon.

arthro_teyxos8_foto3

Προληπτικά μέτρα κατά των καταστροφικών εντόμων

Ζωή Αράπογλου - Msc in urban forestry greening
Καίτη Ρωμαίου - Γεωπόνος ΤΕ

Συνήθως όταν τα πρώτα συμπτώματα είναι ορατά από τον κοινό παρατηρητή, είναι πλέον αρκετά αργά.

Η διάσωση του φυτού μπορεί να είναι εφικτή, αλλά απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές, που σε συνδυασμό με τον ανυψωτικό εξοπλισμό που απαιτούν οι συνήθως ψηλοί φοίνικες, καθιστούν το κόστος διάσωσης δαπανηρό. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι η πρόληψη. 

arthro_teyxos8_foto1Παρακάτω προτείνονται κάποιες καλλιεργητικές επεμβάσεις για την πρόληψη των προσβολών

  • Προληπτικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα χημικά σκευάσματα ή με εγκεκριμένα βιολογικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Για την εφαρμογή των εντομοκτόνων αυτών θα πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτείτε το γεωπόνο σας σχετικά με τις προφυλάξεις και τον τρόπο εφαρμογής. Οι ψεκασμοί συνιστάται να γίνονται μια φορά το μήνα από Απρίλιο ως και Νοέμβριο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
  • arthro_teyxos8_foto2Το κλάδεμα να γίνεται τους χειμερινούς μήνες. Το κλάδεμα να μην είναι πολύ αυστηρό και να κόβονται μόνο τα γερασμένα, κατεστραμμένα και καχεκτικά φύλλα (δεν είναι σωστό να αφήνουμε μόνο 2-3 φύλλα στην κορυφή). Τα φύλλα μα μην κόβονται σύριζα με τον κορμό, αλλά να αφήνεται τακούνι περίπου 15 εκ.. Μετά από κάθε κλάδεμα να γίνεται ψεκασμός με κάποιο εγκεκριμένο εντομοκτόνο.
  • Ταφή σε βάθος 200 εκ. ή καύση των καταστραμμένων φοινίκων.
  • Παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση για τυχόν γδαρμένα ή φαγωμένα φύλλα, τρύπες στον κορμό ή για ελαφρύ «κρέμασμα» των φύλλων προς τα κάτω από το σημείο επαφής τους με τον κορμό.
  • Αν θέλετε να φυτέψετε οπωσδήποτε κάποιο φοινικοειδές στον κήπο σας αποφύγετε τα είδη Areca catechu, Arenga pinnata, Caryota urensi, Cocos nucifera, Corypha elata, Elaeis guineensis, Livistona sp., Phoenix canariensis, Phoenix dactylifera, Phoenix sp.,Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera, και γενικά είδη με πτερώδη φύλλα, που είναι τα πιο ευπαθή. Kαλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γεωπόνο σας για να σας συμβουλέψει για τα είδη που ταιριάζουν στο μικροκλίμα της περιοχής σας.
ΕΠΑΝΩ