Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Οικογένεια Allium. Σκόρδο και Πράσο

Οικογένεια Allium. Σκόρδο και Πράσο

Αν εκμεταλλευτούμε τα κοινά βοτανικά χαρακτηριστικά του κρεμμυδιού και του σκόρδου, μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε μαζί για μικρές, οικογενειακές ποσότητες. Γενικά όμως είναι καλύτερα να φυτεύουμε το κάθε είδος χωριστά, για να αποφεύγουμε τη μετάδοση πιθανών ασθενειών.

Σκόρδο

Το θεραπευτικό αυτό μυρωδικό φυτό με τη δυνατή γεύση, είναι ένα μαγικό έδεσμα στο καθημερινό μας τραπέζι.

Καλλιέργεια σκόρδου

Για το φύτεμα χρησιμοποιούνται οι περιφερειακές σκελίδες του «κεφαλιού» του σκόρδου, που συνήθως είναι μεγαλύτερες και πιο καλοσχηματισμέ νες. Αυτές θα δώσουν μεγαλύτερα και υγιή σκόρδα για «κεφάλι». Το φύτεμα του σκόρδου γίνεται άνοιξη και φθινόπωρο και σταδιακά για 2-3 μήνες. Δε χρειάζεται πολύ πότισμα. Θέλει αφράτο, ελαφρύ χώμα και προσήλια θέση. Ούτε το σκόρδο αγαπά την υγρασία. Αν φυτευτεί σε εδάφη που κρατούν νερό, θα σαπίσει το κεφάλι του. Οι μέτριες θερμοκρασίες είναι ιδανικές για απόδοση της καλλιέργειάς του. Το έδαφος χρειάζεται σκάλισμα για την καταστροφή των ζιζανίων και για να μένει αφράτο.
Προσοχή! Συνηθίζεται να τσακίζονται τα φύλλα του σκόρδου νωρίς, για να μεγαλώσουν γρηγορότερα τα κεφάλια. Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί οι ουσίες που υπάρχουν ακόμη στα φύλλα δεν μπορούν να περάσουν στους βολβούς, ώστε να ολοκληρωθούν σωστά.

Συγκομιδή και αποθήκευση σκόρδου

Η συγκομιδή γίνεται, όταν τα φύλλα ξεραθούν τελείως. Τραβάμε από το έδαφος τα κεφάλια και τα αφήνουμε 2-3 μέρες να στεγνώσουν. Μετά τα κάνουμε πλεξίδες ή τα δένουμε ανά 3 κεφάλια και τα κρεμάμε σε δροσερό και σκιερό χώρο. Το φως και η υγρασία είναι εχθροί του ξερού σκόρδου, επειδή βοηθούν στη βλάστηση και κάνουν ζημιά στη συντήρησή του.

Γευτείτε άφοβα τη νοστιμιά του σκόρδου συντροφιά με το μυρωδάτο και θεραπευτικό επίσης μαϊντανό. Θα εξαλείψει την έντονη μυρωδιά του πρώτου προσφέροντάς σας Βιταμίνες A και C, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο και σίδηρο.

Απο τον μύθο στην πραγματικότητα

Κατά τον Όμηρο ο θεός Ερμής σύστησε το σκόρδο στον Οδυσσέα σαν αντίδοτο στα μάγια της Κίρκης. Οι αθλητές μασούσαν σκελιδες σκόρδο πριν τους αγώνες για υγεία και δύναμη. Οι άνθρωποι το έτρωγαν ώς αντίδοτο στα δηλητήρια, για το άσθμα, τα εξανθήματα και τον πονόδοντο. Τα άγρια σκόρδα που φύτρωναν στα προαύλια των εκκλησιών της Αγγλίας, είχαν αποστολή να διώχνουν τα κακά πνεύματα και τους βρυκόλακες. Στη διάρκεια του μεσαίωνα οι Άγγλοι έδιναν σκόρδα στους λεπρούς, γιατί πίστευαν ότι ήταν φάρμακο κατά της λέπρας. Οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις απείχαν από τη χρήση του σκόρδου και το μύριζε κανείς μόνο στην ανάσα της φτωχολογιάς για πάρα πολλά χρόνια. H οσμή και η γεύση όμως του σκόρδου ήταν βασικό συστατικό της κουζίνας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σήμερα όλοι το χρησιμο ποιούν στις σαλάτες, για το άρωμά του στο κρέας και το κοτόπουλο, στις σάλτσες, παντού. Έχει αποδειχθεί ότι το σκόρδο σε ικανοποιητικές ποσότητες εξαφανίζει την υπέρταση, είναι αποτοξινωτικό, βοηθά στην πέψη, αν μασηθεί καλά στο στόμα, καταπολεμά τη γρίπη και την αρτηριοσκλήρωση, τις αλλεργίες και όχι μόνο.


Μάθετε να χρησιμοποιείτε το σκόρδο όπως και το κρεμμύδι, πιο πολύ ωμό στις πράσινες σαλάτες ή τριμμένο σε γιαούρτι, σε λεπτές φετούλες στα κολοκυθάκια και τα βλίτα το καλοκαίρι, ακόμη και την ντοματοσαλάτα που, όταν συνοδεύεται από μαϊντανό, σέλινο και λίγο ξυδάκι, είναι μια απίθανη γευστική εμπειρία. Το σκόρδο κάνει καλό επίσης στο διαβήτη, την αρθρίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, εντερικά παράσιτα κ.λπ.

100 γρ. σκόρδου περιέχουν

  • Θερμίδες: 137
  • Βιταμίνες: Α, B, B2, C
  • Βασικά μέταλλα: ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
Σκόρδο

Συμπέρασμα

2 με 3 σκελίδες σκόρδο την ημέρα όχι μόνο βελτιώνει και εμπλουτίζει το φαγητό, αλλά βοηθά στην καλή υγεία, προλαβαίνει ασθένειες και χαρίζει μακροζωΐα. Καλλιεργήστε το. Είναι πολύ εύκολο να φυτευτεί ακόμα και στις γλάστρες δίπλα από τα μυρωδικά χόρτα. Κόψτε από τα φρέσκα φύλλα του, για να τα ανακατέψετε με τις σαλάτες σας καθημερινά.Πράσο

Έχει μακρύ καλλιεργητικό κύκλο και παραμένει στο λαχανόκηπο ακόμα και τις πιο ψυχρές περιόδους του Χειμώνα.

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές μαγειρικής γι’ αυτό το γλυκό και νόστιμο λαχανικό, ώστε να μπορούμε να το γευόμαστε από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη.

Ο στενός συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου, τo πράσο, καλλιεργείται από τα πανάρχαια χρόνια. Είναι περιζήτητο όχι μόνο για τις θρεπτικές του ιδιότητες αλλά και για τις φαρμακευτικές. Καταπολεμά αποτελεσμ ατικά τις φλεγμονές της ουροδόχου κύστης, τις νεφρολιθιάσεις, τα αθριτικά και τους ρευματισμούς. Προέρχεται από το άγριο πράσο (αμπελόπρασο), που βγαίνει μόνο του στις μεσογειακές ζώνες. Παρουσιάζεται σήμερα εξευγενισμένο και βελτιωμένο ύστερα από αιώνες καλλιέργειας.

Οι ποικιλίες του διακρίνονται ανάλογα με την εποχή της καλλιέργειάς του, το σχήμα του βολβού και το μέγεθος. α) Θερινής συγκομιδής: Αναφέρουμε την ποικιλία «Χονδρή της Ιταλίας» που είναι ανθεκτική και στα όψιμα κρύα και τη «Γίγαντα της Όστια» με γλυκιά γεύση. β) Χειμερινής συγκομιδής: Αναφέρουμε τη «Μακριά λευκή του χειμώνα» με χονδρό, μακρύ στέλεχος. γ) Φθινοπωρινής συγκομιδής: Είναι η « Μεγάλη αμερικανική σημαία», πολύ πρώιμη ποικιλία με μακρύ στέλεχος και μεγάλα φύλλα.

Καλλιέργεια πράσου

Το πράσο είναι ποώδες διετές φυτό, αλλά καλλιεργείται σαν ετήσιο, αφού χρησιμοποιείται η βάση του στελέχους του και ο βολβός που σχηματίζεται στο τέλος του πρώτου έτους από σπόρους που φυτεύτηκαν. Φυτέψτε τα φυτά που θα αγοράσετε έτοιμα σε βάθος 8-10 εκ., όχι πιό βαθιά γιατί περιορίζεται η ανάπτυξη του φυτού. H απόσταση μεταξύ τους να είναι περίπου 10 εκ. και η απόσταση των αυλακιών 20-30 εκ. H τεχνική της καλλιέργειάς του είναι ίδια με του κρεμμυδιού.

Γενικές Συμβουλές

Οι καλλιεργητές κρεμμυδιών αφθονούν. Θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία, αν διαλέξετε την ποικιλία που ταιριάζει στην περιοχή σας, στο κλίμα και στον τύπο εδάφους. Θα πρέπει να λάβετε υπ'όψη τις παρακάτω γενικές περιγραφές και απαιτήσεις μερικών από τα μέλη της οικογένειας Allium:

Πράσα

Καλλιεργούνται εύκολα. Χρειάζονται τουλάχιστον 90 μέρες για να ωριμάσουν. Φυτέψτε τους σπόρους σε εσωτερικό χώρο, 8 εβδομάδες πριν κάνετε τη μεταφύτευση. Όταν τα βλαστάρια φτάσουν τα 20 εκατοστά περίπου, μεταφυτέψετε τα σε 15 εκα- τοστά βάθος, σε απόσταση 15 εκατοστών το ένα από το άλλο και σε σειρές που να απέχουν 30 εκατοστά η μια άπο την άλλη. Ποτίζετέ τα συχνά μέχρι να πιάσουν. Μαζέψτε τα τρυφερά νεαρά πράσα στην αρχή του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα, βγάλτε τα και χρησιμοποιήστε τα όπως θέλετε. Αργότερα το καλοκαίρι είναι καλύτερα, όταν γίνουν περίπου 4 εκατοστά σε διάμετρο. έα πράσα δεν αποθηκεύονται καλά εκτός χώματος. Ξεπλύνετε τα, κόψτε τα και βάλτε τα στην κατάψυξη, αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε τον χειμώνα.

Σκόρδα

Φυτέψτε τα σκόρδα το φθινόπωρο (στα βόρεια κλίματα) ή την άνοιξη (στο νότο) τοποθετώντας τις σκελίδες με τη μυτερή άκρη προς τα πάνω. Σκεπάστε τις με 3 εκατοστά χώμα. Ποτίζετε καλά για τρεις εβδομάδες. Μόλις φυτρώσουν τα πρώτα βλαστάρια, συνεχίστε το πότισμα κάθε 3-5 μέρες, μέχρι να μεγαλώσουν οι βλαστοί. Κατόπιν ελαττώστε το πότισμα, ειδάλλως μπορεί οι βολβοί να σαπίσουν. Τα σκόρδα είναι έτοιμα για κόψιμο 4-9 μήνες μετά το φύτεμα, ανάλογα με την ποικιλία και την εποχή φυτέματος. Κόψτε τα μόλις αρχίσουν οι κορφές να κιτρινίζουν και να μαραίνονται. Στεγνώστε καλά τους βολβούς και αποθηκεύστε για μελλοντική χρήση.

ΕΠΑΝΩ