Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Κρεμμύδι

Κρεμμύδι, ένα από τα μικρά θαύματα της φύσης!

Από ένα φαινομενικά ξερό βολβό ξεπηδά ζωή. Τόσο μικρό κι όμως με μεγάλη θρεπτική αξία. Το απλό κρεμμύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, γεύση και μύθους -αλλά πάνω απ’ όλα- είναι εύκολο να καλλιεργηθεί.

Το κρεμμύδι και το σκόρδο ανήκουν στην οικογένεια των κρινοειδών. Οι Αιγύπτιοι και οι Ρωμαίοι καλλιεργούσαν το κρεμμύδι από την αρχαιότητα, όχι μόνο για το φαγητό του αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, που οφείλονται μάλλον στη μεγάλη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα (κυρίως ιώδιο και θειάφι). Από τα πολύ παλιά χρόνια είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρεμμυδιού και του σκόρδου. Tοποθετούνται λιωμένα κρεμμύδια πάνω σε εκδορές, σε χτυπήματα, σε δαγκώματα σκύλου και γενικά οι άνθρωποι βάζουν κομμένα κρεμμύδια στο δέρμα τους, τα βάζουν στις σούπες τους και τα κουβαλάνε στις τσέπες τους, για να εξασφαλίσουν καλή διάθεση και καλή υγεία. Στη χώρα μας ήρθε από την Ασία, όπου βρισκόταν σε άγρια κατάσταση. Σήμερα είναι γνωστές πολλές ποικιλίες και από αυτές καλλιεργούνται αρκετές. Η λατινική του ονομασία είναι «Allium», που σημαίνει δυτικός.

Κρεμμύδι καλλιέργεια

Τρόπος Καλλιέργειας Κρεμμυδιού

Τα κρεμμύδια χωρίζονται σε δύο βασικούς τύπους: τα μακρυήμερα κρεμμύδια (που χρειάζονται επί 14-16 ώρες φως ημέρας, για να σχηματίσουν έναν υγιή βολβό) και τα βραχυήμερα (που χρειάζονται μόνο 12 ώρες φωτός την ημέρα). Γενικά οι μακρυήμερες ποικιλίες καλλιεργούνται στα βόρεια κλίματα και φυτεύονται όσο πιο νωρίς την άνοιξη το επιτρέπει ο καιρός και η κατάσταση του εδάφους (συνήθως 4-6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό), μαζεύονται δε στο τέλος του καλοκαιριού. Οι βραχυήμερες ποικιλίες, γενικά, καλλιεργούνται στα νότια κλίματα, φυτεύονται το φθινόπωρο και μαζεύονται την άνοιξη. Τα περισσότερα φυτά της οικογένειας Allium συμπεριλαμβανομένων των χιλιάδων ποικιλιών των στρογγυλών κρεμμυδιών (κίτρινα, λευκά, κόκκινα και μωβ), σκόρδα, πρά- σα, σχοινόπρασα, φρέσκα πράσινα κρεμυδάκια και μικροσκοπικά άσπρα κρεμμυδάκια, που ονομ άζονται και "μαργαριτάρια", ευδοκιμούν σε παρόμοιες συνθήκες. Στα κρεμμύδια αρέσει πολύ το δροσερό κλίμα και καταρρέουν με τη ζέστη (ικανοποιητικό φύτρωμα παρατηρείται από 7 oC έως 30 oC). Είναι λαίμαργα φυτά και χρειάζονται πλούσιο, καλοστεγνωμένο χώμα, στο οποίο έχει προστεθεί άφθονη κοπριά και μαυρόχωμα. Προσθέτουμε περίπου 4 κιλά μείγματος κοπριάς σε κάθε τετραγωνικό μέτρο χώματος. Αν θέλετε, ρίχνετε λίπασμα από: άζωτο (10 gr/m2), φώσφορο (12 gr/m2) και κάλιο (18 gr/m2). Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κρεμμύδι λόγω του μικρού ριζικού του συστήματος δεν μπορεί να ψάξει για τροφή σε μεγάλες αποστάσεις. έα κρεμμύδια θέλουν αρκετή υγρασία, αλλά δεν τους αρέσει να είναι εντελώς βρεγμένα τα "πόδια" τους, ούτε να είναι όξινο το χώμα. Το ιδανικό ph για να φυτέψουμε κρεμμύδια είναι μεταξύ 6 και 6,5. Εάν έχετε όξινο έδαφος, μπορείτε να το εξουδετερώσετε χρησιμοποιώντας σπασμένο ή κονιορτοποιημένο ασβεστόλιθο. Μπορείτε να καλλιεργήσετε κρεμμύδια από σπόρους, μεταφυτευμένα σπέρματα, ή κροκάρια (μικροί βολβοί που φτιάχτηκαν τον προηγούμενο χρόνο). Επειδή τα κροκάρια είναι μικρά κρεμμύδια, θα μας δώσουν ένα ώριμο φυτό πολύ πιο γρήγορα από τους άλλους τρόπους. Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε μια συγκεκριμένη ποικιλία κρεμμυδιού, όπως τα λευκά κρεμμυδάκια "μαργαριτάρια" ή τα περίφημα walla walla και άλλα, θα αναγκαστείτε να ξεκινήσετε από σπόρους για να φτιάξετε πρώτα κροκάρια. έ καλύτερη θερμοκρασία εδάφους, για να φυτέψετε τα κρεμμύδια σας, είναι 4-5 βαθμοί Κελσίου. έα φυτεύετε 5-10 εκατοστά το ένα από το άλλο, σε σειρές που απέχουν 30 εκατοστά περίπου. Εάν θέλετε να τα φάτε σαν πράσινα κρεμμυδάκια, φυτέψτε τα σε διαστήματα 3-6 εκατοστών. 'Οταν οι βλαστοί γίνουν αρκετά μεγάλοι για να χρησιμοποιηθούν σαν πράσινα κρεμμύδια, τότε τα αραιώνετε σε αποστάσεις περίπου 5 έως 10 εκ. Απομακρύνετε τα ζιζάνια από τα αυλάκια με το χέρι, για να μείνει το χώμα αφράτο και καθαρό.

Κρεμμύδια στον κήπο

Βγάλτε και φυλάξτε τα κρεμμύδια

Αν έχετε φυτέψει τα κρεμμύδια σας την Άνοιξη πρέπει να τα μαζέψετε όπως γρά- φουν οι παλιοί οδηγοί κηπουρικής, πριν την πρώτη παγωνιά. Ακόμα και αν πολλά απ'αυτά είναι έτοιμα πολύ πιο πριν, αν τα πιάσει η παγωνιά, θα γίνουν γκρίζα, γεμάτα νερό και άσχημα στη γεύση. Στην αρχή του φθινοπώρου τσακίστε τις κορφές των κρεμμυδιών και αφήστε τα να ξεραθούν, μέχρι να γίνουν καφέ –κίτρινα (μερικές εβδομάδες). Για να έχετε ζουμερά και ώριμα κρεμμύδια όλο τον χειμώνα, πρέπει να τα επεξεργαστεί- τε πριν την αποθήκευση. Η επεξεργασία γίνεται απλώνοντας τα κρεμμύδια στη σκιά ή κάτω από ένα υπόστεγο, απάνω σ' ένα δικτυωτό σύρμα, που το στερεώνο υμε σε κάποια απόσταση απ' το έδαφος. 'Οταν ο εξωτερικός φλοιός γίνει ξερός και λεπτός σαν χαρτί και οι ρίζες μαδάνε, κόψτε τους ξερούς βλαστούς 2-3 πόντους από το κρεμμύδι και φυλάξτε σ'ένα δικτυωτό τσουβάλι ή σε κάποιο καφάσι σε δροσερό, ξερό και σκοτεινό μέρος. Μια εναλλακτκή λύση για τα ξερά βλαστάρια είναι να τα πλέξετε σε πλεξούδες. Οι πλεξούδες σας θα αντέξουν κρεμασμένες για 3 έως 6 μήνες σε ξηρή ατμόσφαιρα και σκιερό μερος.

Γλυκά ή καυτερά κρεμμύδια

Το άρωμα και η γεύση του κρεμμυδιού εξαρτώνται από την ποσότητα ορισμένων ανόργανων ιόντων που υπάρχουν στο έδαφος. Όταν υπάρχει το ιόν του θειαφιού, κάνει πιο έντονη και καυστική τη γεύση, ενώ το χλώριο και το άζωτο γλυκαίνουν τα κρεμμύδια. Καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιείτε λίπασμα με χλωριούχο αμμώνιο.

Η καλλιέργεια κρεμμυδιών κάνει καλό

Η γυμναστική που κάνετε καλλιεργώντας τα κρεμμύδια κάνει καλό στο σώμα σας, όπως άλλωστε και οι καρποί των κόπων σας. Η λαϊκή σοφία έχει συνδέσει από παλιά το κρεμμύδι με την υγεία. Λένε ότι το κρεμμύδι και το σκόρδο προλαβαίνουν το κρύωμα, διώχνουν το πόνο του αυτιού και τη λαρυγγίτιδα, θεραπεύουν τα δαγκώματα διαφόρων ζώων, διαλύουν τις κρεατοελιές, και το ζουμί τους κάνει το φαλακρό κεφάλι να βγάλει μαλλιά. Στις μέρες μας, η επιστήμη απέδειξε ότι μερικοί τουλάχιστον απ'αυτούς τους ισχυρισμού ς της λαϊκής σοφίας πράγματι αληθεύ ουν. Οι άνθρωποι, που τρώνε τακτικά κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα και άλλα είδη της οικογενείας Allium, έχουνε μικρότερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του στομάχου. Η σύγχρονη επιστήμη παραδέχεται επίσης ότι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα βοηθούν στην αποφυγή σχηματισμού θρόμβων αίματος (προϋποθέσεις για εμβολές και εμφράγματα) και λειτουργούν ως αντιπηκτικά, πράγμα που μπορεί να είναι ευεργετικό για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα και τους υπερτασικούς. Η Eρευνα του Λουΐ Παστέρ, που δημοσιεύτηκε το 1858, αναφέρει ότι ορισμένα εκχυλίσματα σκόρδου έχουν αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση. Επιπλέον, τα κρεμμύδια βρίθουν από βιταμίνες Α, Β, C, καθώς και σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και λίγες πρωτεΐνες.

Σε 100 gr νωπά κρεμμύδια έχουμε

  • 89 gr νερό
  • 1,5 gr πρωτεΐνη
  • 0,1 gr λίπος
  • 8,7 gr υδατάνθρακες
  • 0,6 gr μεταλλικά άλατα
  • 12 mgr Βιταμίνη Α
  • 9,27 mgr Βιταμίνη Β
  • 10 mgr Βιταμίνη C
  • 38 θερμίδες

Την καλύτερη θεραπευτική δράση τα κρεμμύδια και τα σκόρδα την έχουν, όταν τρώγονται αυτούσια ή σε σάλτσα φρέ- σκιας ντομάτας ή σκορδαλιά κλπ. Ένα ονειρεμένο τσουκάλι με γλυκιά, παχύρρευστη, σπιτική κρεμμυδόσουπα, γαρνιρισμένη με τηγανητά ή ψητά ψωμάκια, και λιωμένο τυρί, μπορεί να είναι η θεσπέσια ανταμοιβή του καλλιεργητή κρεμμυδιών.

Ασθένειες κρεμμυδιού

Οι πιο επικίνδυνες ασθένειες είναι εκείνες που προκαλούνται από μύκητες, όπως η σήψη του άνθρακα και η άσπρη μούχλα του κρεμμυδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ξεριζώνονται τα άρρωστα φυτά, μόλις δούμε τα φύλλα τους να κιτρινίζουν, τους βολβούς να σαπίζουν και να παίρνουν σκούρο χρώμα, που σημαίνει ότι πάσχουν από σήψη του άνθρακα. Ο μύκητας της άσπρης μούχλας εκδηλώνεται πάλι με κιτρίνισμα στα φύλλα, που αρχίζει από τις άκρες τους προς τα κάτω, ενώ οι βολβοί καλύπτονται από άσπρο χνούδι και σιγά σιγά σαπίζουν. Επιπλέον προσβάλλονται από το άσπρο σκουλήκι και τον περονόσπορο. Οι ασθένειες αυτές παρουσιάζονται κυρίως, όταν ο καιρός είναι ψυχρός και υγρός. Τα μολυσμένα εδάφη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αρκετό καιρό. Το σάπισμα του κρεμμυδιού και του σκόρδου μπορεί να γίνει και κατά τη συντήρησή του, αν δεν αερίζεται και υπάρχει πολλή υγρασία στο χώρο.

Γενικές συμβουλές

Οι καλλιεργητές κρεμμυδιών αφθονούν. Θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία, αν διαλέξετε την ποικιλία που ταιριάζει στην περιοχή σας, στο κλίμα και στον τύπο εδάφους. Θα πρέπει να λάβετε υπ'όψη τις παρακάτω γενικές περιγραφές και απαιτήσεις μερικών από τα μέλη της οικογένειας Allium:

Κρεμμύδια

Βολβοί (κίτρινα, λευκά, κόκκινα και μωβ) Οι γενικές οδηγίες φύτευσης, που προαναφέραμε, ισχύουν για όλους τους τύπους κρεμμυδιών βολβών ως ετήσια φυτά. Φυτέψτε ποικιλίες ανθεκτικές στις αρρώστιες -προσέξτε ειδικά τα λευκά κρεμμύδια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Διαλέξτε ποικιλίες κατάλληλες για αποθήκευση, ειδικά αν θέλετε να έχετε φρέσκια παρακαταθήκη κρεμμυδιών για το χειμώνα. Φυλάξτε τους βολβούς και άλλες ποικιλίες Allium σε δροσερό, ξερό και ευάερο μέρος.

Μικρά λευκά κρεμμυδάκια "μαργαριτάρια"

Καλή εκλογή για διακόσμηση κοκτέιλ ή τουρσί, ειδικά στα βόρεια κλίματα, είναι η ποικιλία “ OEκλειψη” (Eclipse), μια βραχυήμερη ποικιλία που πρέπει να φυτεύεται αργά τον Απρίλιο ή το Μάιο. Οι βολβοί φθάνουν το κανονικό μέγεθος, όταν φυτευτούν το χειμώνα σε νωπά μέρη. Άλλες ποικιλίες που συνιστώνται είναι τα "Μωρά του Χιονιού" (Snow Baby) ή η "Ασημένια Βασίλισσα" (Silver Queen).

Πράσινα Κρεμμυδάκια

Σχεδόν όλες οι ποικιλίες των κρεμμυδιών μπορούν να μαζευ- τούν σαν φρέσκα κρεμμυδάκια, πριν φτάσουν στο στάδιο του βολβού. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ποικιλίες όπως "Japanese Bunching", "Evergreen Bunching" και "Ebenezer".ΕΠΑΝΩ