Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Καλλιέργεια Φράουλας

Καλλιέργεια φράουλας

Η καλλιέργεια της φράουλας είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει παντού. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φροντίδες, εκτός από τακτικό πότισμα και φρέσκο, ελαφρύ χώμα, στο οποίο δεν έχουν φυτευτεί προηγουμένως άλλα φυτά. Προτιμά pH μεταξύ 5 και 6,5.

Εποχή φύτευσης φράουλας

Φυτέψτε καλύτερα τα φυτά της φράουλας από τις 15 Αυγούστου έως τις πρώτες 10 μέρες του Σεπτέμβρη και την άνοιξη από το τέλος Απριλίου έως τον Μάιο, ακόμα και ως τις αρχές Ιουνίου. Γλαστράκια με φυτα φράουλας μπορείτε να προμηθευτείτε από τα καταστήματα και να τα διατηρήσετε στη βεράντα και στον κήπο σας σχεδόν όλες τις εποχές. Όταν τελειώσει η καρποφορία, μεταφυτέψτε τα στα σημεία που θέλετε.

Φύτευση φράουλας σε ζαρντινιέρα

Φράουλα σε ζαντινιέρα

Προμηθευτείτε μία ή δύο μακρόστενες, ρηχές κατά προτίμηση, ζαρντινιέρες και χώμα για λαχανικά, στο οποίο θα προσθέσετε δυο-τρεις χούφτες τύρφη για κάθε δοχείο και λίγο περλίτη. Ανοίξτε τις τρύπες απορροής νερού στον πάτο της ζαρντινιέρας και βάλτε χαλίκια για αποστράγγιση. Συμπληρώστε με χώμα έως τη μέση του δοχείου. Τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση 30 εκ. το ένα από το άλλο (δηλ. σε ζαρντινιέρα ενός μέτρου θα βάλετε δύο φυτά), κατόπιν καλύψτε τη ρίζα με το υπόλοιπο χώμα. Μετά την καρποφορία οι φράουλες θα βγάλουν στόλωνες και θα κατακτήσουν ολόκληρη την επιφάνεια της ζαρντινιέρας.Γλάστρες για καλλιέργεια φράουλας

Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες γλάστρες για πολλαπλή φύτευση κατά υψος αλλά και περιφερειακά. Αυτοί οι τύποι γλαστρών παρέχουν μια πρακτική λύση για την ανάπτυξη και την οργάνωση πολλών φυτών μέσα σε περιορισμένο χώρο δημιουργώντας έναν οργανωμένο χώρο φύτευσης.

Φροντίδες φράουλας για καλή Καρποφορία

Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους είναι μεταξύ 17°C και 30°C. Επειδή οι ρίζες της φράουλας είναι επιφανειακές, το χώμα δεν πρέπει να στεγνώνει εντελώς· φροντίστε να παραμένει υγρό, χωρίς όμως να λασπωνει. Τον χειμώνα καλύψτε τις ρίζες της φράουλας με άχυρα η πευκοβελόνες – έτσι, θα παραμείνουν οι ρίζες σε καλή κατάσταση, για να ξαναβγάλουν νέα φύλλα την άνοιξη. Φροντίστε, ώστε να βλέπει τα φυτά σας ο ήλιος 7–9 ώρες την ημέρα. Όταν ωριμάσουν οι καρποί, κόψτε τους με ψαλίδι, ώστε να μη διαλυθεί το φρούτο με το τράβηγμα και να μην τραυματιστεί το φυτό.Φράουλες στον κήπο

Σκαλίστε πολύ καλά το χώμα, για να γίνει αφράτο· δεν χρειάζεται μεγάλο βάθος, 40 εκ. είναι αρκετά. Καλό είναι να απολυμανθεί το έδαφος στην περιοχή φύτευσης, αφήνοντας να το δει ο ήλιος για μια-δυο μέρες και να ξεριζωθούν τα ζιζάνια εντελώς. Εμπλουτίστε το έδαφος με καλή κοπριά ή χούμο. Αργότερα θα χρειαστεί να προσθέτετε οργανικό λίπασμα ανα 15 μέρες. Αν επιλέξετε να φτιάξετε "σαμάρια" σε γραμμές, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και αυτόματο πότισμα στάγδην. Αφού τοποθετήσετε τα φυτά σας ανά 30 εκ., καλύψτε δεξιά-αριστερά τα σαμάρια με άχυρο, πευκοβελόνες ή πλαστική μεμβράνη. Είναι σημαντικό τα φυτά στην αρχή της φύτευσης να ποτίζονται καλά και να ελαττώσετε το νερό αργότερα. Η λίπανση με φώσφορο, κάλιο και άζωτο θα πρέπει να γίνεται προς το τέλος του χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης. Χρειάζεται προσοχή στο άζωτο, καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να μειώσει την καρποφορία και να αυξήσει το φύλλωμα. Για καλύτερη παραγωγή, πρέπει να ανανεώνετε τα φυτά σας κάθε 3–4 χρόνια.

Καλλιέργεια Φράουλας σε κήπο


πολλαπλασιασμός Φράουλας

Πολλασιασμός της φράουλας

Ο πολλαπλασιασμός με σπόρο είναι λίγο δύσκολος για τους ερασιτέχνες. Αν σας αρέσει όμως, μπορείτε να ασχοληθείτε και με αυτό, δημιουργώντας σπόρειο. Στη φύση η φράουλα πολλαπλασιάζεται με τους στόλωνες που σχηματίζουν φυτά όμοια με το μητρικό. Αν θέλετε να ευνοηθεί η ανάπτυξή τους, κόψτε συστηματικά τα άνθη από το μητρικό φυτό. Αφού δημιουργηθούν οι στόλωνες, τοποθετήστε γύρω μικρά γλαστράκια, επεκτείνετε κάθε έναν από αυτούς και παραχώστε τον στο γλαστράκι. Αφήστε τους στόλωνες εξαρτημένους (15–20 μέρες), έως ότου να βγάλουν ρίζες, και μεταφυτέψτε τα νέα φυτά.

ΕΠΑΝΩ