Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Βραχόκηπος

Βραχόκηπος

Ο σύγχρονος καλλιτέχνης της κηποτεχνίας επεκτείνεται και στην τρίτη διάσταση. Άλλωστε τα υλικά, όπως η πέτρα, το χώμα, τα φυτά, πάνω στον γήινο καμβά δίνουν από μόνα τους το βάθος.


Από τις ομορφότερες διακοσμητικές κατασκευές σε έναν κήπο είναι ο βραχόκηπος. Αυτό το μικρό τεχνητό οικοσύστημα που θα φτιάξουμε πρέπει να μελετηθεί και να προσχεδιαστεί σωστά για να επιβιώσει.


Τι χρειαζόμαστε για έναν μικρό βραχόκηπο

 • Χαλίκι δύο ώς τρία εκατοστά που θα χρησιμοποιηθεί για βάση και συγκράτηση του χώματος αλλά και ενδιάμεση στήριξη κατά ύψος.
 • Χώμα αμμοαργιλώδες για καλύτερη στράγγιση και αερισμό των ριζών των φυτών.
 • Πέτρες και βραχάκια.
 • Επιλογή ανθεκτικών φυτών σε ξηρικά εδάφη και φυσικά φυτά, των οποίων θα παραμείνουν μικρές οι διαστάσεις.

Μερικά φυτά για βραχόκηπο

Τον χειμώνα ο βραχόκηπός σας κινδυνεύει να φαίνεται ένα άχαρο βουναλάκι, αν δεν προσέξετε το είδος των φυτών που θα χρησιμοποιήσετε.
Τα νάνα κωνοφόρα, όπως ο πλαγιόκλαδος ή νάνος γιουνίπερος, η νάνα τούγια, το νάνο πεύκο και πολλά είδη χαμαικύπαρις, θα διατηρήσουν τους τόνους του πράσινου, χωρίς να αποκλείονται τα μικρά θαμνάκια, όπως η αγγελική νάνα, το νανώδες κυδωνίαστρο, τα ερείκια, οι βερονίκες, ο πυξός και το φόρμιο, η δράκαινα κ.ά. Το έρπον δενδρολίβανο είναι ιδανικό για χαμηλά σημεία όπου ο βραχόκηπος συναντά γκαζόν καθώς και το πελαργόνιο αρμπαρόριζα. Τα πολυετή ποώδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πολλά.

Προτείνουμε ορισμένα από αυτά

 • Διμορφοθήκη, γκαζάνια, διάφορα είδη μαργαρίτας, συνεράρια, γεράνι, αστερίσκο, νάνα χρυσάνθεμα, καμπανούλες, σάλβια και ειδη γαρυφαλιάς.
 • Σε κάποια σημεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν βολβώδη, όπως τουλίπεςνάρκισσοιανεμώνη κ.λπ. και βέβαια αρωματικά φυτά, ρίγανη, μέντα, θυμάρι κ.ά.
 • Ξεχωριστός και ασυνήθιστος είναι ένας βραχόκηπος με παχύφυτα και μεγάλο αριθμό κάκτων. Τα πανέμορφα σεμπερβίβουμ με τα ζουμερά και σαρκώδη φύλλα τους που σχηματίζουν ροζέτες ευχαρίστως θα εγκατασταθούν στον βραχόκηπό σας. Ακόμη αλόη, ή αγάβη και το μεσηβριάνθεμο (για ζεστά κλίματα).
 • arthro_teyxos7_foto1.jpgΔιάφορα χορτάρια αγροστώδη θα απαλύνουν τις γραμμές, καθώς μεταφέρουν την κίνηση του αέρα, ενώ οι εξωτικές φτέρες και τα σπαράγγια με το πράσινο φόντο τους θα τονίσουν τα ανθοφόρα που επιλέξατε.

Πολλά είδη sedum και sempervivum θα φτιάξουν πρωτότυπες συνθέσεις για ένα διαφορετικό είδος κήπου ή βραχόκηπο

 • Σέδον (Sedum)
  Γένος με πολυάριθμα είδη που καλλιεργούνται για τα πολύ πρωτότυπα και διακοσμητικά σαρκώδη φύλλα τους, αλλά και τα όμορφα άνθη σε σχήμα αστεριού. Αντέχουν στην ξηρασία. Χρειάζονται καλά στραγγιζόμενο έδαφος.
 • Σεμπερβίβο (Sempervivum)
  Αειθαλή μικρά φυτά με σαρκώδη φύλλα που σχηματίζουν πολλούς διακοσμητικούς ρόδακες. Αντέχουν στον παγετό και στην ξηρασία.

Και τα 2 είδη χρησιμοποιούνται σε φυτεμένα δώματα χωρίς να χρειάζονται συχνά συντήρηση λόγω των ιδιοτήτων τους.

Πότισμα και συντήρηση βραχόκηπουarthro_teyxos7_foto2.jpg

Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του μικρού οικοσυστήματός μας. Οι νέοι καφέ σωλήνες Φ8 με ενσωμματωμένους σταλάκτες που θα βρείτε στο εμπόριο θα είναι αόρατες επάνω στο χώμα και ανάμεσα στα φυτά καθώς θα μεγαλώνουν.
Έτσι το έργο σας θα παραμείνει όμορφο για πολύ καιρό. Ένα καλό ξεβοτάνισμα, αν χρειαστεί, και υδατοδιαλυτό λίπασμα ή παράχωμα κοκκώδους λιπάσματος θα βοηθήσει για την ανάπτυξη των φυτών μας. Με τον καιρό θα χρειαστούν κλαδεματάκια, απομάκρυνση των ξερών λουλουδιών ή φύτευση νέων ανθοφόρων.

arthro_teyxos7_foto3.jpg

Μικρά μυστικά

Για να κάνετε το βραχόκηπό σας να φαίνεται πιο φυσικός αποφύγετε να δημιουργήσετε ένα λοφάκι στη «μέση του πουθενά». Όπως πάντα το καλύτερο είναι να μιμηθούμε τη φύση και να σκεφτούμε πώς είναι μια φυσική βραχοσύνθεση. Προτιμούμε λοιπόν να δημιουργούμε βραχόκηπους σε γωνίες κατά προτίμηση που πίσω τους έχουν ήδη ψηλότερο ανάχωμα, ώστε ο βραχόκηπος να φαίνεται συνέχειά του. Αν δεν έχουμε τέτοια γωνία στον κήπο μας, δημιουργούμε εμείς αυτό το ανάχωμα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και μια δεύτερη αλλά πιο δύσκολη στην κατασκευή λύση. Ο βραχόκηπος να είναι εκτεταμένος και όχι υπερυψωμένος, δηλαδή η σύνθεση φυτών-βράχων να γίνει σε οριζόντιο επίπεδο χωρίς υπερυψώσεις του εδάφους αλλά με έναν όμορφο και λειτουργικό σχεδιασμό.

ΕΠΑΝΩ